Vereniging Milieudefensie

Gezamenlijk persbericht

Milieu- en consumentenorganisaties gaan bezwaar aantekenen

Minister weigert bekendmaking van supermarkten die gifnormen overtreden

Amsterdam/Utrecht, 8 juni 2004 - Minister Veerman (LNV) weigert openbaarmaking van de namen van supermarkten die groenten en fruit verkopen met teveel bestrijdingsmiddelen. Stichting Natuur en Milieu, Milieudefensie en Goede Waar & Co hadden, mede namens zevenduizend burgers, daarom gevraagd op grond van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). De organisaties gaan bezwaar aantekenen tegen de beslissing van de minister.

Supermarkten verkopen vaak producten met teveel restanten bestrijdingsmiddelen. Uit steekproeven van de Keuringsdienst van Waren blijkt dat de wettelijke normen steeds vaker worden overschreden. Dat is schadelijk voor de gezondheid en voor het milieu. De organisaties vinden dat de namen van bedrijven bekend moeten worden gemaakt waar de Keuringsdienst van Waren pesticiden op groenten en fruit heeft aangetroffen. Dan kan de consument een bewuste keuze maken en worden de supermarkten gestimuleerd om maatregelen te nemen. In Engeland is openbaarheid van de gegevens al jaren de praktijk. Dat heeft er toe geleid dat supermarkten beter hun best doen gif op voedsel te voorkomen.

De minister heeft het verzoek op grond van de Wob afgewezen met de volgende argumenten:
- "Het verzoek is buitengewoon bewerkelijk."
- "Het gaat om gegevens over bedrijven die opereren in concurrentie en die in bedrijfseconomisch opzicht gevoelig van aard zijn (...). Openbaarmaking van de betrokken gegevens zou met name ondernemingen waarover kritiek is opgenomen, kunnen benadelen." De organisaties zijn het hier niet mee eens. De minister vindt de reputatie van bedrijven belangrijker dan het recht van consumenten om te weten hoe supermarkten presteren op een wezenlijk punt: gezonde waar. De milieu- en consumentenorganisaties zullen bezwaar aantekenen tegen de beslissing. Indien de minister dan opnieuw weigert, dan zullen de organisaties de rechter inschakelen.


---