Vlaamse overheid

Vanaf 1 augustus 2004 krijgen werkzoekenden een premie als ze een opleiding volgen die naar een knelpuntberoep leidt. Dit besluit werd op voorstel van Renaat LANDUYT, minister vice-president van de Vlaamse regering en Vlaams minister van Werkgelegenheid en Toerisme, door de Vlaamse regering goedgekeurd.

Minister Landuyt wil hiermee een antwoord bieden op het hoge aantal knelpuntvacatures. Knelpuntvacatures zijn openstaande jobs die moeizaam worden ingevuld. De oorzaak van de vele knelpuntvacatures kan zowel aan vraag als aan aanbodzijde liggen. Aan de vraagzijde kan het imago van de job een rol spelen, de verloning, de selectieprocedure en de kansen op promotie. Terwijl aan de aanbodzijde een tekort aan de gevraagde kwalificaties of een gebrekkige mobiliteit één van de redenen kan zijn.

"Het is duidelijk dat werkzoekenden gemotiveerd moeten worden om voor een opleiding te kiezen die leidt naar een knelpuntberoep. Ook het volhouden van dergelijke opleidingen moet gestimuleerd worden," zo meent Renaat Landuyt. Daarnaast is ook een herwaardering van het technisch onderwijs nodig. Er is immers een absoluut tekort aan schoolverlaters op het niveau van hoger secundair onderwijs voor bepaalde technische functies.

Om de kloof tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt te dichten, krijgen werkzoekenden die een "knelpunt- opleiding" volgen vanaf 1 augustus 2004 een premie. Ook werkzoekenden die geen diploma secundair onderwijs hebben, krijgen een premie als ze een opleiding volgen die naar een beroep leidt. De voorwaarde voor het krijgen van een premie is dat de werkzoekende begeleid wordt door de VDAB of door een VDAB-erkende trajectbegeleider. Daarnaast moet de opleiding ook gevolgd worden bij een erkende opleidingsverstrekker.

Voor opleidingen van 100 tot 400 uur bedraagt de premie 150 euro, uitbetaald wanneer het attest op het einde van de opleiding wordt behaald.
Werkzoekenden die een opleiding volgen van meer dan 400 uren, krijgen een premie van 250 euro, met uitbetaling op 2 tijdstippen: na 100 uur opleiding wordt reeds 150 euro uitbetaald, de rest krijgt men na het succesvol behalen van de eindstreep.

Voor het uitbetalen van de premies heeft minister Landuyt via de Ondernemersconferentie
3 miljoen euro vrijgemaakt.

Wie meer informatie wil over knelpuntberoepen kan ook een kijkje nemen op www.vdab.be/beroepenfilms. Daar worden 82 knelpuntberoepen in de kijker gezet aan de hand van een filmpje van 4 minuten. Elke film is gekoppeld aan de beschikbare vacatures en/of bijhorende
beroepsopleidingen. Zo worden onder meer de beroepen lasser, metselaar en elektricien uitgelegd.

De VDAB gebruikt deze beroepenfilms op CD-rom in zijn verschillende contactdiensten waaronder de werkwinkels en de competentiecentra.

Tegen november 2004 komen er nog eens 25 beroepen bij wat het totaal dan op 107 zal brengen.

Minister Landuyt wil hiermee actieve ondersteuning en voorlichting geven aan wie een studiekeuze doet, werk zoekt of wie zijn loopbaan een andere wending wil geven.

De voornaamste knelpuntberoepen in 2003


- ingenieurs

- verplegers, verzorgend personeel zoals bejaardenhelper, kinderverzorger

- gespecialiseerde arbeiders: loodgieter, lasser, elektricien, mechanicien, schrijnwerker, metselaar, kraanbestuurder

- chauffeurs

- koks/kelners

- bakkers en slagers

- tekenaars

- commerciële functies zoals technisch vertegenwoordigers
- bedienden voor secretariaat, boekhouders, accountants

De meeste knelpuntberoepen zijn echte "klassiekers" geworden zoals de technische beroepen.
Er is dus wel degelijk een vraag naar afgestudeerden 3e graads beroeps-, technisch- en hoger onderwijs 1 cyclus. Er is ook een toenemende vraag naar personen met een rijbewijs C en met enige ervaring.

Welke opleidingen geven recht op een premie ?

Dit wordt momenteel samen met de sectorale partners bepaald. Over de opleidingen voor volgende beroepen bestaat reeds een akkoord.


1. heftruckchauffeur

2. magazijnarbeider

3. tekenaar

4. Voor de bouwsector:
Metselaar
dakdekker platte/schuine daken
Bekister
monteur centrale verwarming
Ijzervlechter
sanitair installateur gasverwarming/gasfitter Stukadoor
Vloeder/tegelzetter - schilder decorateur


5. Voor de bediendensector:
verzekeringsbediende
ingenieur
vertegenwoordiger
tekenaar
consulent uitzendarbeid
commercieel bediende
(hulp)boekhouder
informatici
directie)secretaris
magazijnbediende

info : Griet Deprest, woordvoerder van
minister Landuyt - tel. (02) 553 25 60
e-mail: persdienst.landuyt@vlaanderen.be


---