Gemeente Breda

Persberichten

08-06-2004

Beleidslijn voor de horeca-, prostitutie en gokautomatenbranche

Het college van burgemeester en wethouders heeft op basis van de Wet Bevordering Integriteitsbeoordeling door het Openbaar Bestuur (BIBOB) de beleidslijn voor de horeca-, prostitutie- en gokautomatenbranche vastgesteld. Ondernemers die een vergunning voor genoemde branches aanvragen, krijgen te maken met de eisen van de wet BIBOB.

Met de Wet BIBOB, die op 1 juni 2003 in werking is getreden, heeft de gemeente de mogelijkheid om een vergunning of subsidie te weigeren of in te trekken als het ernstige vermoeden bestaat dat die bestemd is voor criminele personen of gebruikt wordt voor criminele activiteiten. Hoewel de wet geldt voor alle beleidsterreinen, zijn nu alleen richtlijnen vastgesteld voor de horeca, de prostitutiebranche en de gokautomatenhallen. In een later stadium stelt de gemeente richtlijnen voor milieuvergunningen, aanbestedingen, bouwvergunningen en subsidies vast.

Aan de hand van speciale BIBOB-formulieren die aanvragers invullen, bepaalt de gemeente of er risico bestaat dat criminele activiteiten worden gefaciliteerd. Is er onduidelijkheid, dan kan de gemeente onder bepaalde voorwaarden een beroep doen op het landelijk Bureau BIBOB. Dit bureau valt onder het ministerie van Justitie en kan verder onderzoek verrichten en een gemotiveerd advies uitbrengen aan de gemeente.

Breda werkt samen met de politie, het Openbaar Ministerie en de gemeentebesturen binnen de politieregio Midden- en West-Brabant aan de invoering van de Wet BIBOB. Zo heeft een regionaal coördinator samen met een aantal deelnemende gemeenten, waaronder Breda, de beleidslijn en de daarbij behorende aanvraagformulieren ontwikkeld voor de horeca- en prostitutiebranche. Ook is er op 31 maart 2004 in regionaal verband een samenwerkingsovereenkomst gesloten met het landelijk Bureau BIBOB. In deze overeenkomst staat onder meer wanneer en onder welke voorwaarden een gemeente uit de regio Midden- en West-Brabant bij het landelijk Bureau Bibob een advies kan vragen.

Breda, 8 juni 2004