Gemeente Woudrichem

08/06/2004
EK Voetbal en brandveiligheid

EK Voetbal 2004 en brandveilige versiering

Logo Brandweer

Het kan en moet veilig: Oranje feestversiering in uw bedrijf of thuis tijdens het EK Voetbal 2004

Voor velen is het EK Voetbal 2004 aanleiding om de zaak tijdelijk een oranje tintje te geven met vlaggen, vlaggetjes, ballonnen, slingers of andere versieringen. Versiering maakt feestelijk, maar het kan daarnaast een extra risico vormen als er brandbare materialen worden gebruikt. U bent als ondernemer op de eerste plaats verantwoordelijk voor de veiligheid van uw gasten. Daarom vraagt de brandweer via deze webtekst uw aandacht hiervoor.

Om de veiligheid van uw gasten zoveel mogelijk te waarborgen moeten in uw pand een aantal brandveiligheidsvoorzieningen aanwezig zijn. De voornaamste voorschriften op dit gebied gaan over voldoende uitgangen, goed begaanbare vluchtroutes, noodverlichting,
vluchtrouteaanduidingen, versieringen en uiteraard het maximum aantal toe te laten personen.

Deze maatregelen en voorzieningen hebben een doel. Wanneer zich namelijk een calamiteit zoals brand voordoet, moeten deze het mogelijk maken dat aanwezige personen op tijd een veilige plaats kunnen bereiken. Als deze voorzieningen niet aanwezig zijn of niet goed functioneren, of als er teveel mensen aanwezig zijn, is de kans groot dat een aantal mensen niet de gelegenheid heeft zich op tijd in veiligheid te brengen.

Het is daarom een goede zaak dat u regelmatig naar de aanwezigheid en goede werking van de brandveiligheidsvoorzieningen kijkt. Juist ook nu vòòr en tijdens het EK Voetbal 2004 als u veel bezoekers verwacht of als u feestversieringen gaat aanbrengen. Zorg dat ook uw personeel op de hoogte is van de bij uw bedrijf geldende voorschriften en afspraken over de brandveiligheid.

Voorschriften versieringen
De belangrijkste voorschriften voor versieringen hebben wij hieronder voor u op een rijtje gezet:

Versiering moet op minimaal 50 centimeter afstand blijven van lichtspots en andere apparatuur waarvan de oppervlaktetemperatuur meer dan 80°C kan worden.

Plafondversiering moet zó zijn aangebracht, dat zij buiten bereik van het publiek hangt. Dit bereikt u door de versiering op ten minste 2.50 meter hoogte aan te brengen.

Als vlaggen en doeken horizontaal tegen het plafond worden aangebracht mag dat alleen als deze zijn onderspannen met metaaldraad op een onderlinge afstand van ten hoogste 35 centimeter of zijn onderspannen met een metaaldraad in twee richtingen met een maaswijdte van ten hoogste 70 centimeter.

Met lucht gevulde ballonnen zijn gewoon toegestaan.

Versiering mag het zicht op vluchtrouteaanduidingen en de werking van de noodverlichting of andere veiligheidsvoorzieningen niet belemmeren.

Alle versieringen mogen niet gemakkelijk ontvlambaar zijn. Versieringen kunnen dat van zichzelf zijn, of door de fabrikant zo zijn gemaakt, of ze kunnen na aanschaf met een brandvertragend middel worden behandeld.

Vooraf geïmpregneerde materialen of van zichzelf veilige materialen: Certificaat van de leverancier
Veel leveranciers bieden brandveilige, brandvertragende of moeilijk ontvlambare versieringsmaterialen aan. Deze bestaan soms uit materialen die uit zichzelf al veilige eigenschappen hebben, maar het komt ook voor dat de leverancier de materialen heeft geïmpregneerd.

In het verleden is gebleken dat het voor de consument niet eenvoudig is om de brandveilige materialen te onderscheiden. U dient bij uw leverancier nadrukkelijk te vragen naar de artikelen met een brandvertragende kwaliteit. Daarbij moet u opletten of op de verpakking is aangegeven dat het hier een brandvertragende kwaliteit betreft. Het is verstandig om de verpakking te bewaren om aan te kunnen tonen dat het materiaal een brandvertragende kwaliteit bezit.

Ook zijn soms certificaten in omloop die namens de fabrikant aan de afnemers worden uitgereikt. Vraag om een certificaat van het product dat u koopt en bewaar het in uw bedrijf. Een toezichthouder kan verlangen dat u een certificaat laat zien. Als de materialen uit de verpakking zijn gehaald, is echter nauwelijks meer te achterhalen aan welke eis het materiaal precies voldoet. Het kan dus zijn dat een toezichthouder namens de gemeente uw versieringen alsnog wil beproeven. Hij zal daarbij een vaste testmethode toepassen die hieronder is beschreven.

Na aankoop geïmpregneerde materialen: Impregneren en certificaat van toepassing
Het impregneren van materialen is een specialistische bezigheid. U moet dit dan ook laten verzorgen door een gespecialiseerd bedrijf. Indien u materialen laat impregneren dient u een schriftelijk bewijs te vragen, waarmee door het bedrijf wordt aangetoond dat het materiaal door de behandeling aan de gestelde eisen voldoet. De toezichthouder kan verlangen dat een brandproef wordt gehouden.

Eenvoudige brandproef
Als u twijfelt of versieringsmateriaal brandveilig is, kunt u dit met een eenvoudige proef zelf testen. Daarbij gaat u als volgt te werk:

U neemt een monster (van ongeveer 5 bij 25 centimeter) van het materiaal en houdt een uiteinde hiervan in een vlam van een ontstekingsbron zoals bijvoorbeeld een aansteker of lucifer;

Wanneer het proefstuk heeft vlam gevat (of na 5 seconden) neemt u de ontstekingsbron weg;

Nadat de ontstekingsbron is weggenomen moeten de vlammen direct doven;

Indien dit niet het geval is, of er zijn brandende druppels vrijgekomen, heeft het materiaal niet de vereiste brandvertragende kwaliteit.
Deze proef wordt natuurlijk altijd op een veilige plaats in de buitenlucht uitgevoerd.

Bedrijven en producten
Veel bedrijven die brandvertragende behandelingen uitvoeren of brandvertragende versieringen leveren presenteren zich op Internet. Door te zoeken met zoektermen als 'brandvertragend', 'impregneren' en 'versiering' kunt u vrij gemakkelijk meer informatie verkrijgen over deze bedrijven en producten.

Informatie
Voor meer informatie over brandveiligheid kunt u contact opnemen met uw lokale brandweer.
Telefoon (0183) 30 76 16

Tot slot
Wij rekenen erop dat u ook tijdens het EK Voetbal 2004 zorg blijft dragen voor de veiligheid van uzelf en uw gasten.

gemeente Aalburg Gemeente Woudrichem Gemeente Werkendam Brandweerlogo