Amsterdam Airport Schiphol

Persbericht

8 juni 2004

Eerste paal voor nieuw bedrijventerrein Avioport Logistics Park nabij Milaan Malpensa Airport

Dit is een gezamenlijk persbericht van Grontmij Real Estate en Schiphol Real Estate

Vandaag is de eerste paal geslagen voor het nieuwe bedrijventerrein Avioport Logistics Park nabij Milaan Malpensa Airport. De officiële start van de bouw vond plaats in aanwezigheid van directieleden van Schiphol Group, Schiphol Real Estate, Grontmij Group, Grontmij Real Estate, de Italiaanse partner Finair en vertegenwoordigers van de lokale overheden. Avioport Logistics Park wordt ontwikkeld door Avioport SpA. Dit consortium bestaat uit Mal-pensa Real Estate BV (het samenwerkingsverband van Schiphol Real Estate BV en Grontmij Real Estate) en Finair srl, het samenwerkingsverband van de gezamenlijke Italiaanse landeigenaren.

Avioport wordt een hoogwaardig bedrijventerrein met bedrijfs- en kantoorgebouwen voor (luchthavengerelateerde) bedrijven op het gebied van logistiek, distributie en zakelijke dienstverlening. Avioport Logistics Park ligt naast 'Malpensa Cargo City', het nieuwe vracht-areaal van de luchthaven. Voor Malpensa Airport en directe omgeving is dit het eerste bedrijventerrein voor logistieke dienstverlening.

Avioport SpA kondigde vandaag tevens aan dat Fedex Italia de eerste huurder is van het be-drijventerrein. Vanaf eind 2004 vestigt Fedex Italia een sorteerstation ('city station') in Avi-oport Logistics Park en huurt hiervoor 1.700 m2 bruto vloeroppervlak, met een optie op nog eens 1.700 m2.

"Avioport Logistics Park wordt een aanwinst voor Malpensa Airport", zei Pieter Verboom, CFO van Schiphol Group, bij de persontvangst ter gelegenheid van de start van de bouw. "Met dit nieuwe terrein verwachten we dat het transport van goederen tussen Schiphol en Milaan een grote stimulans krijgt en krijgen de economische activiteiten in deze regio een extra impuls".

Adriaan Mast, algemeen directeur van Schiphol Real Estate, zei tijdens deze bijeenkomst: "We verwachten dat de activiteiten van Avioport in de nabije toekomst rond de 500 nieuwe arbeidsplaatsen op en rond de luchthaven zullen genereren. Samen met onze partners Finair en Grontmij Real Estate zijn we heel trots op dit innovatieve project".

"Avioport Logistics Park is een project met internationale allure en standaarden. Het ontwik-kelen van een bedrijventerrein voor hoogwaardige logistieke dienstverlening op een interna-tionaal multimodaal knooppunt zoals Malpensa Airport past perfect in de strategie van Grontmij Real Estate", aldus Jan Willem Samama, Grontmij Real Estate Commercial Director.

Avioport Logistics Park
Het bedrijventerrein ligt op slechts 2 kilometer van de luchthaven Malpensa Airport in het natuurpark Parco di Ticino in de regio Lombardije. Het hele project omvat circa 30 hectare. Naast Avioport Logistics Park zal dit gebied aan bedrijven en passagiers niet alleen bedrijfs- en kantoorgebouwen bieden, maar ook een VIP-parkeerterrein, horeca gelegenheden en een benzine servicestation. Bij alle faciliteiten wordt ruimschoots aandacht gegeven aan het be-houd van de aanwezige flora en fauna.

In totaal wordt zo'n 10 hectare van het terrein bebouwd met vier bedrijfsgebouwen (42.500 m2) en drie kantoorgebouwen (10.500 m2). Vandaag is het startsein gegeven voor de bouw van de eerste fase van de ontwikkeling van het bedrijventerrein; een bedrijfsgebouw van 10.500 m2 en een kantoorgebouw van 3.500 m2. Naar verwachting zal de totale ontwikkeling van het businesspark 5 tot 8 jaar in beslag nemen. Avioport SpA, de eigenaar en ontwikkelaar van het gehele terrein, zal ten behoeve van de gebruikers zorgdragen voor parkmanagement in de vorm van distributie van energie, bevei-liging van de terreinen en het landschappelijke beheer.

Samenwerking
Avioport SpA is een bijzonder samenwerkingsverband. Avioport Logistics Park is het eerste project waarin Schiphol Real Estate en Grontmij Real Estate samenwerken op het gebied van commercieel vastgoed. Beide bedrijven hebben Malpensa Real Estate BV opgericht om geza-menlijk vastgoedprojecten te ontwikkelen nabij Malpensa Airport. Malpensa Real Estate heeft een aandeel van 70% in Avioport SpA. De Italiaanse partner in dit project, Finair srl, is een samenwerkingsverband van de 23 Italiaanse private grondeigenaren. De directeur van Finair, de heer Giuseppe Seratoni, is een van de initiatiefnemers voor de ontwikkeling van het gebied tot een hoogwaardig en innovatief bedrijvenpark. Hij zit ook in de directie van Avioport SpA.

050-2004/mb

Voor meer informatie over Grontmij Real Estate:

Grontmij Real Estate
Marleen Donker
Afdeling Marketing en Communicatie
Postbus 41
3730 AA De Bilt
Telefoon: (030) 232 6821
Telefax: (030) 699 00 48
Email: marleen.donker@grontmij.nl

Voor informatie: pressoffice@schiphol.nl