Politie Gelderland-Midden

Arnhem Veluwezoom

---

Doesburg, drie verdachten aangehouden na vechtpartij
Publicatiedatum: 08-06-2004

Drie Doesburgers in de leeftijd van 37, 41 en 42 jaar zijn zondagmiddag door de politie in hun woonplaats aangehouden wegens betrokkenheid bij een vechtpartij. Rond 13.30 uur kreeg de politie een melding van een vechtpartij op het korfbalveld aan de Magnolialaan. Tijdens een wedstrijd ontstond er een opstootje tussen twee spelers en dat ontaardde in een grotere vechtpartij. Bij de vechtpartij raakten drie mannen gewond, zij moesten zich in het ziekenhuis onder doktersbehandeling stellen. Een 37-jarige slachtoffer uit Brummen heeft gekneusde ribben en een gekneusde schouder, een 27-jarig slachtoffer uit Dieren klaagde over hoofdpijn en misselijkheid en een 29-jarige man uit Dieren is opgenomen in het Rijnstateziekenhuis en verkeert nog steeds in een `shocktoestand'. De drie verdachten werden na het horen van enkele getuigen aangehouden in hun woningen in Doesburg. Zij zijn in verzekering gesteld.

voor nadere informatie:
Remke Weller
politie Gelderland-Midden
026 352 4315

---

Gelderland-Midden


---

Zevenaar - jeugdige Doetinchemmers verdacht van afpersing
Publicatiedatum: 08-06-2004

De politie in Zevenaar heeft deze week een onderzoek afgerond van een geval van afpersing danwel oplichting. Daarbij werden twee Doetinchemse tieners (twee jongens van beiden 17 jaar oud) aangehouden. Ook is er een computer in beslag genomen en een zogenoemd `balletjespistool'. Beide verdachten zouden via de computer onder meer kans gezien hebben een 11-jarig meisje zover te krijgen dat ze geld stal van haar ouders om dat aan hen te geven.

De zaak kwam aan het licht nadat de ouders van het meisje eind mei van dit jaar merkten dat er regelmatig geld verdween. Via de chatbox van de computer thuis ontdekte men dat de dochter des huizes debet was aan het verdwijnen van het geld (enkele honderden euro's). Bij een van de geldoverdrachten tussen de verdachten en het slachtoffer, afgelopen weekend in Zevenaar, besloot de vader van het meisje mee te gaan en vatte een van de beide verdachten in de kraag, om hem vervolgens bij de politie af te leveren.

Webcam
De 17-jarige Doetinchemmer werd vervolgens in het politiebureau aangehouden en aan de tand gevoeld. Daarbij werd duidelijk dat hij samen met een compagnon geopereerd had. Ook deze werd later aangehouden. Beiden hadden het slachtoffer op de kermis leren kennen en zetten het contact voort via een chatbox. Door het ophangen van een zielig verhaal zouden ze het 11-jarige meisje zover hebben weten te krijgen dat ze hen geld gaf. Maar één keer bleek kennelijk niet genoeg. Vervolgens werd er nog een ander verhaal opgedist waarin een van de jongens bedreigd zou worden. Tijdens een van de chatsessies zag het meisje via de webcam bij toeval dat een van beide jongens ook in het bezit was van een pistool, wat naar later bleek een balletjespistool was. Het 11-jarige slachtoffer zou door wat ze gezien en gehoord had meer en meer onder indruk zijn geraakt, en verstrekte de beide Doetinchemmers meer geld.

Onderzoek
Inmiddels hebben beide Doetinchemmers hun aandeel in de zaak bekend. Van de buit zouden onder meer kleding en luxeartikelen gekocht zijn en bleek niets meer over te zijn. Door de politie zijn wel de beide computers van de verdachten in beslag genomen waarmee nog nader onderzoek wordt verricht. Aan de hand van de verklaringen van beide verdachten werd bij een van hen thuis ook een balletjespistool aangetroffen. Dergelijke wapens zijn niet van echt te onderscheiden en daardoor voor bedreiging geschikt. Om die reden vallen ze onder de Wet Wapens en Munitie. De verdachten zijn na verhoor weer op vrije voeten, in afwachting van nadere beslissingen van justitie.

voor nadere informatie:
centraal persloket communicatie
politie Gelderland-Midden
026 352 4606