BedrijfsautoRAI

08-06-2004

Canter ideale brandweerauto

Mitsubishi biedt brandweerkorpsen een nieuw wapen in de strijd tegen brand. Met de supercompacte Mitsubishi Canter kan de brandweer voortaan razendsnel met een volwaardige bluswagen bij zelfs de moeilijkst bereikbare brandhaarden ter plaatse zijn.

De Canter brandweerauto laat zich door zijn bescheiden formaat prima door smalle straten en korte bochten manoeuvreren.

De auto is volledig opgebouwd en aangepast door Gemco Mobile Systems in Eindhoven. Dit bedrijf is gespecialiseerd in het bouwen van speciale voertuigen zoals brandweerautos. Managing Director Coen van Gemert legt uit waarom de Canter zich uitstekend leent voor zijn nieuwe taak: We horen al jaren uit de hoek van de brandweer dat er behoefte is aan een volwaardige blusauto die zich gemakkelijk beweegt door smalle straten en over bochtige dijkweggetjes. De Canter heeft standaard een breedte van twee meter en een draaicirkel van slechts 11,3 meter. Dat is precies wat je nodig hebt. Met plaats voor zes personen en een gewicht van 7,5 ton kun je rustig stellen dat de Mitsubishi Canter de ideale basis vormt voor een wendbare blusauto. De auto is op verschillende punten nog extra aangepast. Zo is de wielbasis verder ingekort en het dak verhoogd. Dit exemplaar heeft een watervoorraad van 1.000 liter, terwijl een tank van 1.500 liter ook tot de mogelijkheden behoort. Per minuut kan de Canter 3.000 liter water verpompen om te blussen. Dat zijn dezelfde specificaties die van toepassing zijn op normale grote bluswagens, terwijl de Mitsubishi Canter slechts de helft kost. Wij denken dan ook de ideale brandweerauto gemaakt te hebben. Hij is snel, wendbaar, financieel aantrekkelijk en hij levert volwaardige prestaties, aldus Van Gemert.

Groot succes
Het eerste exemplaar gaat dienst doen in het brandweerkorps van de gemeente Wormerland in het district Zaanstreek-Waterland. De Mitsubishi Canter is inmiddels erg positief ontvangen door de leden van het brandweerkorps. William van Leeuwen, Manager Business Sales van Mitsubishi Motor Sales Nederland (MMSN) vertelt: "We hebben hoge verwachtingen van de blusauto en denken dat veel brandweerkorpsen eigenlijk niet om de auto heen kunnen. Samen met Gemco Mobile Systems gaan we van deze Mitsubishi Canter een groot succes maken. Hij voldoet namelijk aan een vraag die heel lang onbeantwoord is gebleven." Van Leeuwen weet waar hij over spreekt, want hij is al 26 jaar lid van de vrijwillige brandweer in Woerden.