Gemeente Edam-Volendam

Nieuwsberichten

08-06-2004
Het buurtfeest en de melding
Voorstel om voortaan geen vergunning meer te eisen voor kleinere buurtfeesten

In de gemeenteraadsvergadering van 1 juli a.s. wordt een voorstel behandeld om voortaan geen vergunning meer te eisen voor kleinere buurtfeesten. Hieronder volgt een uiteenzetting van het nieuw te voeren beleid.

Wat is een buurtfeest?
Een buurtfeest is een besloten feest, dat plaatsvindt in de buitenlucht op een gazon of plantsoen in een woonwijk en georganiseerd wordt door de direct omwonenden. Vaak gaat het om een gezellig samenzijn van buurtbewoners met een hapje en een drankje om de sociale banden te verstevigen. Een buurtfeest kan gezien worden als een verlengde van de activiteiten, die normaal gesproken in een achtertuin plaatsvinden, zoals een barbecue of verjaardagsfeestje, maar die door de iets grotere omvang noodgedwongen plaatsvinden op een gazon of plantsoen.

De melding
Voor het houden van een buurtfeest kan worden volstaan met een melding bij de gemeente, indien het buurtfeest voldoet aan de volgende voorwaarden:

Het feest is niet commercieel.

Er mogen maximaal 50 personen aanwezig zijn.

Er worden geen voorwerpen op de openbare weg/rijbaan geplaatst.

Er worden geen objecten gebouwd, zoals (feest)tenten en podia.

Er mag muziek ten gehore worden gebracht, mits er geen overlast ontstaat voor omwonenden.

Losse tafels, stoelen, parasols, kindertentjes, open party-tenten zonder (zij)wanden en opblaasbare speeltoestellen, die op een gazon/plantsoen worden geplaatst zijn toegestaan. Plaatsing gebeurt op eigen risico.

Het gebruik van een (gas)barbecue is toegestaan. Gebruik is op eigen risico.

Bij het feest worden geen etens- of drinkwaren verkocht.

Er dient er continu een aanspreekpunt aanwezig te zijn voor de gemeente en hulpverleningsdiensten.

De organisator draagt zorg voor het schoonmaken van het terrein na afloop van het feest.

De organisator is aansprakelijk voor schade aan gemeente-eigendommen.

De gemeente is op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade, die ontstaan is tijdens het feest.

U kunt uw buurtfeest schriftelijk aanmelden bij het College van B&W via Postbus 180, 1130 AD te Volendam of via e-mail: info@edam-volendam.nl
Wij verzoeken u de aanmelding 14 dagen van tevoren te doen, zodat wij de melding tijdig kunnen verwerken en kunnen doorgeven aan de hulpverleningsdiensten. Indien u de datum in verband met de weersomstandigheden niet zeker weet, vermeldt u dan ook de eventuele alternatieve data. Kort voor het feest kunt u ons dan doorgeven of het feest doorgaat of niet. Omschrijf verder in uw aanmelding duidelijk de datum, tijd, locatie en contactpersoon van het buurtfeest. Aan het doen van een melding zijn geen kosten verbonden. Indien het buurtfeest niet aan een of meerdere voorwaarden voldoet, is er een vergunning op grond van diverse landelijke of gemeentelijke regelgeving verplicht. Buurtfeesten zullen steekproefsgewijs gecontroleerd worden door de gemeente en politie. Indien een buurtfeest niet is aangemeld, of niet aan de gestelde voorwaarden voldoet en dus over een vergunning had moeten beschikken, loopt u de kans dat het buurtfeest direct beëindigd moet worden. Neemt u dus geen risico en meldt uw buurtfeest aan!

Heeft u naar aanleiding hiervan nog vragen? Belt u dan met mevrouw Batenburg-Veuger van de gemeente Edam-Volendam via telefoonnummer 398373.