[s?.nieuws.parlement.kamervragen_en_antwoorden.2004-06-08_antw_op_vrag en_van_het_lid_haverkamp_van_11_mei_jl_over_het_project_future_ground_ based_air_defence_system_fgbads]


---

Kamervragen en antwoorden
---

Antwoorden op vragen van het lid Haverkamp van 11 mei jl. over het project Future Ground Based Air Defence System (FGBADS)

8-6-2004 13:49:00

Hierbij bied ik u de antwoorden aan op de vragen van het lid Haverkamp over het project "Future Ground Based Air Defence System" (FGBADS).

DE STAATSSECRETARIS VAN DEFENSIE

1. Bent u bekend met het artikel "Dutch army delays air-defence programme"? (Janes Defence Weekly, 21 April jl., p 11.) Ja.

2. Kunt u bevestigen dat de eind termijn voor de tender is verlengd? Zo ja, bent u voornemens de Kamer over de redenen hiervan te informeren? Op 26 maart 2004 is de termijn waarop door de vier kandidaten een offerte voor fase 1 van de "Battlefield Management Command, Control, Communications, Computerisation and Intelligence" (BMC4I) component van het project "Future Ground Based Air Defence System" (FGBADS) kon worden ingediend, met een periode van vijf weken verlengd. Dit betekende een verschuiving van de indieningdatum van 29 maart 2004 naar 3 mei 2004. De verlenging geschiedde op verzoek van één van de firmas waaraan de offerte-aanvraag was gestuurd.

3. Zijn er op dit moment redenen om de "scope" van het project te wijzigen? Het project FGBADS is om budgettaire redenen in twee delen gesplitst. Deel 1, de BMC4I-component, is in twee fasen opgedeeld: fase 1 voorziet in de initiële operationele capaciteit (IOC) voor de bescherming van bijvoorbeeld twee bataljons of het "High Readiness Force Headquarters" en fase 2 in de volledige operationele capaciteit (FOC). Deel 2 omvat de verwerving van de Shorad geleide wapencomponent (lanceerinrichtingen en raketten).

Deel 1, fase 1 (BMC4I IOC) van het project bevindt zich thans in de verwervingsfase. Op basis van een evaluatie van de aanbiedingen is de verwachting dat hierover eind 2004, na de contractonderhandelingen, een contract kan worden gesloten.

Deel 1, fase 2 (BMC4I FOC) van het project bevindt zich in de verwervingsvoorbereidingsfase. Over de resultaten hiervan zult u naar verwachting in 2005 worden geïnformeerd.

Deel 2 van het project bevindt zich in de verwervingsvoorbereidingsfase waarbij wordt onderzocht of in deze capaciteit kan worden voorzien door de ruil van overtollig Nederlands materieel (waaronder de PzH2000) met het "Norwegian Advanced Surface-to-Air Missile System-II" (NASAMS-II). Als de onderhandelingen goed verlopen kan deze overeenkomst naar verwachting eind 2004 worden getekend, waarna deze ter goedkeuring aan het Parlement zal worden voorgelegd. In dat geval kunnen de NASAMS-II lanceereenheden vanaf 2006 beschikbaar komen.

Er zijn thans geen redenen om de "scope" van het project te wijzigen.

4. Zit de complicatie in het feit dat het Norwegian Advanced Surface-to air Missile System (NASAMS) technisch gezien niet voldoet aan de specificaties voor FGBADS? Wordt dit probleem opgelost wanneer er in deze fase al gekozen zou worden voor de NASAMS? De in de gesprekken met Noorwegen beschouwde NASAMS-II lanceereenheden leveren de benodigde vuurkracht en kunnen zo een invulling zijn voor deel 2 van het project FGBADS. NASAMS-II is inpasbaar en interoperabel met de command en control (C2) component (deel 1, fase 1 BMC4I-IOC) van het project. Zowel in kwalitatief als in kwantitatief opzicht kunnen de C2-capaciteiten van de NASAMS-II lanceereenheden, de BMC4I-component van FGBADS echter niet vervangen.

De voorbereiding van de koppeling van de NASAMS-II lanceereenheden (via link-11, link-16) met de BMC4I-component maakt integraal deel uit van deel 1, fase 1 van het project.

Verdere integratie is voorzien in internationaal verband. Op dit moment wordt in het kader van het "Future Ground Based Air Defence Umbrella Memorandum of Understanding", tussen het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Italië, Noorwegen en Nederland, het Noors-Nederlandse voorstel behandeld om de individuele componenten van de NASAMS-II lanceereenheden te integreren in het mobiele tactische IP-netwerk (Internet protocol) van de BMC4I-component van FGBADS.

Over een definitieve keuze om NASAMS-II lanceereenheden als uitvloeisel van de Noors-Nederlandse Deal bij de Nederlandse krijgsmacht in te voeren, zult u te zijner tijd worden geïnformeerd.

5. Klopt de stelling dat, wanneer er voor een "commercial of the shelf oplossing" (COTS) wordt gekozen zoals het systeem ontwikkeld door Kongsberg er voldaan wordt aan 90% van het pakket van eisen? Als dit het geval is, is de andere 10% dan zo wezenlijk dat er geen COTS oplossing mogelijk is? Kunt u dit toelichten en aangeven wat deze extra 10% kost in tijd en euros? De firma Kongsberg is samen met de firma Raytheon verantwoordelijk voor de "upgrade" van NASAMS naar NASAMS-II. Bovendien is Kongsberg onderleverancier van Raytheon, dat een van de kandidaten is voor de levering van de BMC4I-IOC. Uit de evaluatie van de door deze kandidaat-firma aangeboden oplossing moet blijken in hoeverre en tegen welke kosten bovenstaande stelling juist zal blijken te zijn. Gelet op het grote verschil in functionaliteit tussen BMC4I-IOC en het "Command and Control"-deel van NASAMS-II, alsmede het semi-statische karakter van het Noorse systeem, wordt dezerzijds het gestelde, dat als NASAMS plus een kennelijk daarop gebaseerd operatiecentrum wordt verworven daarmee in 90 procent van de BMC4I-eisen wordt voorzien, niet op voorhand onderschreven.

Overigens bestaan naar verwachting de aanbiedingen van meer kandidaat-leveranciers uit een "commercial off the shelf" (COTS) oplossing. Hoe dan ook vormen in alle gevallen de mogelijkheden om binnen de gestelde financiële randvoorwaarden NASAMS-II aan BMC4I te koppelen en in een latere fase te integreren, een essentieel onderdeel van de evaluatie.

6. Bent u bereid een "Deense deal" voor het verbeterde Hawksysteem, dat nu in Denemarken uit gefaseerd wordt, te overwegen? Neen. Zoals u reeds is gemeld in de brief over de resultaten van de "GLVD-middelenstudie" (Kamerstuk 26 900 nr. 41, d.d. 18 oktober 2001), past het verbeterde Hawksysteem niet in het gelaagde grondgebonden luchtverdedigingssysteem zoals Nederland zich dat voorstelt.

Nieuws Nieuwsberichten