Vlaamse overheid

Patricia Ceysens, Vlaams minister van Economie, Buitenlands Beleid en E-Government, zegt haar steun aan de organisatie 'Close the Gap' toe en trekt hiervoor 65.000 euro uit. Deze organisatie gaat de uitdaging aan om de digitale kloof in de wereld te dichten. Dit doet zij door computers, die in Europese bedrijven vervangen worden, een tweede leven te geven in Afrika.

Bedrijven die hun computers willen vervangen, doneren hun gebruikte computers aan Close the Gap. Dit materiaal wordt op professionele wijze nagekeken, eventueel gerepareerd en geschikt gemaakt voor hergebruik. Daarna worden de computers aan sociale projecten in een aantal geselecteerde landen in Afrika ter beschikking gesteld. Daar wordt ook gezorgd voor opleiding en ondersteuning van de lokale mensen.

Noord - Zuid werking

Close the Gap wil ondernemingen een concrete mogelijkheid bieden om vanuit een maatschappelijk verantwoord ondernemerschap ICT en kennisoverdracht te delen met ontwikkelingslanden. Het gaat hier niet om commerciële initiatieven maar om donaties die op professionele wijze en zonder winstbejag aan sociale projecten worden aangeboden. De Raad van Bestuur en het Adviserend comité van Close the Gap staan hiervoor garant. Hierin zetelen ondermeer voormalig Europees commissaris Karel Van Miert, Voorzitter van het Internationaal Olympisch Comite Jacques Rogge en Voorzitter van de Generale Maatschappij België Etienne Davignon.

Voorzien in een vraag

Door nauwe samenwerking tussen de organisatie en de lokale overheden ter plaatste benut men optimaal het potentieel van mensen. Vlaamse bedrijven kunnen hierin een belangrijke rol spelen. Ceysens: "Technologisch ontwikkeld Vlaanderen moeten beseffen dat als we de digitale kloof tussen Noord en Zuid verder kunnen dichten we een groter draagvlak creëren voor een duurzame samenleving in de toekomst. Beschouw het niet als ontwikkelingshulp maar als voorzien in een vraag. In landen zoals Zuid Afrika willen en mogen vele jonge en getalenteerde mensen de trein van de e-samenleving niet missen. Bovendien past dit perfect binnen het verruimde Vlaams-Zuid-Afrikaanse verdrag. "

Synergie tussen Vlaamse overheid, Vlaamse bedrijven en projecten in Afrika

"De 65.000 euro projectsubsidie, die ik éénmalig toewijs, moet de vzw Close the Gap in staat stellen om 10.000 PC- systemen gedoneerd te krijgen vanuit Vlaamse KMO's en GO. Hiermee moeten er meer dan 5.000 installaties kunnen gerealiseerd worden in Afrika." dixit Ceysens.

info : Lorin Parys, woordvoerder van
minister Ceysens- tel. (02) 553 12 39 GSM. 0476 45 34 01
of
Olivier Vanden Eynde, Close the Gap GSM. 0478 284 084
e-mail: lorin.parys@vlaanderen.be;
michel.debruyne@vlaanderen.be
website: www.ministerpatriciaceysens.be www.close-the-gap.org


---