Gemeente Breda

Persberichten

08-06-2004

Structuurvisie IJpelaar vastgesteld

Het college van burgemeester en wethouders heeft de definitieve versie van de Structuurvisie IJpelaar vastgesteld. Deze Structuurvisie dient als planologisch kader voor het opstellen van een nieuw bestemmingsplan. Tevens vormt de visie de basis voor de planontwikkeling op de diverse ontwikkelingslocaties, zoals bijvoorbeeld de uitbreiding en upgrading van het winkelcentrum De Burcht en de ontwikkelingszone Loevesteinstraat.

Bij alle ontwikkelingen geldt als uitgangspunt dat de huidige structuur van IJpelaar, die bestaat uit zes woonclusters, gerespecteerd en waar mogelijk versterkt dient te worden. Het streven is vrijkomende locaties zoveel mogelijk te benutten voor woningen voor bijzondere doelgroepen, zoals ouderen en gehandicapten.

Weinig doorstroming
IJpelaar kent door haar populariteit weinig doorstroming. 44% van de bewoners behoort tot de categorie 55+. De verwachting is, dat de bouw van extra appartementen voor ouderen nieuwe instroom van jongeren kan bevorderen. Dit heeft weer een positief effect op de doorstroming. Gezien het hoge percentage ouderen wordt er in de Structuurvisie ook aandacht gevraagd voor voldoende voorzieningen voor ouderen. In IJpelaar liggen twee zorgcentra. Deze centra zijn samen met woningbouwcorporatie Laurentius bezig met het opstellen van een visie voor zorgvoorzieningen.

Voorzieningen IJpelaar ook bestemd voor bewoners Nieuw Wolfslaar De bewoners van de nieuwe wijk Nieuw Wolfslaar zullen in de toekomst gebruik maken van de voorzieningen in de wijk IJpelaar. Dit heeft uiteraard een aantal consequenties voor de wijk. Zo krijgt het winkelcentrum De Burcht mogelijkheid tot uitbreiding. Ook is de bedoeling dat sociaal-maatschappelijke voorzieningen zoveel mogelijk worden ingepast op ontwikkelingslocaties zoals de Loevesteinstraat. Het vertrek van de garagebedrijven aan de Loevesteinstraat en de nog op te stellen ontwikkelingsvisie voor de Loevesteinstraat heeft een belangrijke invloed op de wijk IJpelaar.
Waterproblematiek
De waterproblematiek in de wijk IJpelaar wordt in een aparte waterparagraaf besproken. Door het aanleggen van enkele open watergangen in het zuidoostelijk deel van de wijk is het mogelijk om de hoge grondwaterstanden te reduceren. Daarnaast is het de verantwoordelijkheid van de partijen die bij de verschillende ontwikkelingslocaties zijn betrokken om zoveel mogelijk zelf te zorgen voor een goede opvang van afstromend regenwater. Bijvoorbeeld door de aanleg van voorzieningen voor waterberging en afvoer.

Breda, 8 juni 2004