Gemeente Tilburg

4-6-2004
Uitbreiding Direkshon met 8 plaatsen voor 24-uursopvang

Antilliaanse jongeren kunnen binnenkort bij Traverse, Stichting voor Maatschappelijke Opvang, terecht voor intensieve opvang en begeleiding. Het college heeft dinsdag 1 juni definitief ingestemd met de uitbreiding van het project Direkshon met 8 plaatsen voor 24-uursopvang. Deze opvang is bedoeld voor jongeren die met grote problemen kampen en om die reden niet in aanmerking komen voor het begeleid wonen project van Direkshon.

Direkshon is de naam van een landelijk project dat aan Antilliaanse jongeren tussen de 16 en de 25 jaar een inburgeringsprogramma mét woonbegeleiding en woonruimte aanbiedt. Momenteel lopen er 16 projecten in Nederlandse steden. Sinds vorig jaar draait Direkshon ook in Tilburg. Voor een aantal Antilliaanse jongeren die zich bij Direkshon aanmeldden is woonbegeleiding echter nog een stap te ver. Zij kampen met grote psychische of gedragsproblemen waardoor meer intensieve begeleiding nodig is. Door de uitbreiding van Direkshon met 24-uursopvang kan deze intensieve begeleiding nu worden geboden. Na ongeveer een jaar stromen deze jongeren in bij het begeleid wonenproject en start het verdere proces naar zelfstandigheid, vooral op de terreinen van wonen en werken. De 8 plaatsen zijn een aanvulling op de al bestaande 28 plaatsen voor begeleid wonen. In 3 jaar tijd kunnen naar verwachting 56 Antilliaanse jongeren deelnemen aan Direkshon.

De 24-uursopvang start in juni en loopt door tot december 2006. Daarnaast heeft de gemeente geld beschikbaar gesteld voor extra begeleiding. Hierbij wordt bijvoorbeeld gedacht aan de ondersteuning van mentoren. Dit zijn vrijwilligers uit de Antilliaanse gemeenschap die zich betrokken voelen bij de jongeren en graag een bijdrage willen leveren aan hun welzijn. De mentoren zullen steun en toeverlaat worden voor de jongeren als ze het traject van Direkshon hebben afgerond.

Wethouder Mevis zegt over de uitbreiding: Deze vormen van begeleiding zijn ook bedoeld om te voorkomen dat Antilliaanse jongeren die in een lastige situatie verkeren afglijden tot criminaliteit en daardoor overlast veroorzaken. De kans hierop is nu eenmaal groot als zij geen houvast en structuur in hun dagelijks leven hebben.