Gemeente Tilburg

27-5-2004
Regionale aanpak gericht op 1950 leerbanen voor jongeren MKB, regiogemeenten, onderwijsinstellingen CWI en RPA Midden-Brabant helpen jong

Het Regionaal Platform Arbeidsmarktbeleid (RPA) Midden-Brabant, de gemeenten in - Midden-Brabant, het bedrijfsleven, onderwijsinstellingen en de centra voor werk en inkomen willen gezamenlijk investeren in een regionaal actieplan om te komen tot een duurzame bestrijding van de jeugdwerkloosheid en het voorkomen van voortijdig schoolverlaten . Ter illustratie: In oktober 2003 hadden 2500 jongeren in de regio geen baan. Dit is 18% van de totale werkloosheid in de regio. Zonder extra inspanningen zouden ultimo 2004 3500 jongeren werkloos zijn.

De partijen haken in hun plan aan bij het 10.000 MKB-Leerbanenplan, omdat zij in dit plan een goed middel zien om genoemde doelen te bereiken. Het landelijke MKB initiatief beoogt in heel Nederland 10.000 leerbanen te werven voor jongeren. Midden-Brabant heeft daar een substantieel aandeel in .

In de regio Midden-Brabant wordt er naar gestreefd om in de periode 2004 tot en met 2006 circa 2000 extra leerbanen te scheppen bij het bedrijfsleven.
In het regionaal actieplan onder de titel Werkstation Jongeren op weg naar werk werken bedrijfsleven, gemeente Tilburg, regiogemeenten, CWI en onderwijsinstellingen in VMBO en ROC's samen om deze ambitie te verwezenlijken. De coördinatie van het initiatief ligt bij het RPA Midden-Brabant.

Er komt een uitgebreide promotiecampagne om dit initiatief bekendheid te geven en werkgevers te verleiden extra (leer-)banen beschikbaar te stellen.
De bestaande structuur in Midden-Brabant wordt door de deelnemende instellingen zoveel mogelijk benut om extra (leer-)banen te creëren. De samenwerking is vormgegeven in een actieteam bestaande uit MKB Brabant, MKB TOP, ROC MB, SG de Rooij Pannen, VMBO SG De Overlaat, Midden -Brabant College, gemeente Tilburg en RPA Midden -Brabant. De coördinatie, voorlichting en de aanmelding van leerbanen ligt bij dit actieteam.

Kwantitatieve doelstellingen
In het actieplan Midden -Brabant wordt ingezet op het realiseren van
1.950 leerbanen in de periode 2004 - 2006. Uitgesplitst naar doelgroepen leidt dit tot het volgende overzicht:

Doelgroep 2004 2005 2006 Totaal
Jeugdig werklozen 250 300 350 900
Leerplichtige jongeren 75 100 125 300
Vmbo-jongeren in een leerwerktraject 75 100 125 300 Mbo-jongeren die geen bpv-plek vinden 100 150 200 450 Totaal 500 650 800 1950

De acties worden zoveel mogelijk met behulp van reeds bestaande structuren, mensen en middelen uitgevoerd. Het landelijk kader voor het plan is geïnitieerd door het Ministerie van OCenW en MKB Nederland.

Het Tilburgse college stelt voor het actieplan 140.000, - beschikbaar uit het onderwijsbudget vroegtijdig schoolverlaten. Verder investeren in het plan het landelijk Actieteam 10.000 MKB-leerbanen, de regiogemeenten, RPA Midden-Brabant en SZW. Daarnaast zal voor de komende jaren een beroep gedaan worden op ESF middelen.

Wethouder Mevis: Het is buitengewoon belangrijk dat we voor deze groep in de samenleving extra inspanningen leveren. Ik ben blij dat deze gedachte zo breed in de regio leeft en dat zowel ondernemingen als overheid én de opleidingen elkaar vinden in de samenwerking. We hebben allemaal belang bij een slagen van dit project.

Onderwijswethouder Backx zegt hierover: We investeren in opleiding voor de lange termijn. Dat betekent dat we in goede èn in slechte tijden geld reserveren, ook voor jongeren voor wie het onderwijs lastig is en die moeilijk aan een baan komen.

Gedetailleerde informatie staat in het actieplan dat u kunt opvragen bij de secretaris van het RPA, Rob Koolen, mail info@rpamiddenbrabant.nl