Gemeente Almere

Woningbouwverenigingen bouwen tijdelijke starterswoningen

De gemeente Almere gaat met de drie Almeerse woningbouwcoöperaties contracten sluiten voor de bouw van tijdelijke starterswoningen in Almere Haven, Buiten en Stad. Het gaat in totaal om ongeveer 200 woningen die nog dit jaar moeten worden opgeleverd. Als de woningen in gebruik worden genomen, blijven ze vijf jaar staan. Daarna worden ze opnieuw gebruikt op een plek waar ze tenminste tien jaar kunnen staan. Hier heeft het college toe besloten. Daarbij vraagt het college de raad geld beschikbaar te stellen om de terreinen daarvoor in te richten.

In januari 2004 heeft de gemeenteraad het college de opdracht gegeven om zo snel mogelijk de wachtlijst voor kleine goedkope woningen weg te werken. Hiervoor heeft het college een taskforce Startershuisvesting opgericht. De taskforce wil tot 2010 jaarlijks ca. 175 woningen in de categorie klein, zelfstandig en goedkoop realiseren voor starters en (her)starters met een smalle beurs. Zo moeten in 2010 de wachtlijsten weggewerkt zijn.

Samenwerking
De woningbouwcoöperaties krijgen de grond voor vijf jaar in gebruik. Het bouwen van woningen voor een periode van vijf jaar levert hoge afschrijvingslasten en daarmee hoge huurprijzen op. Daarom biedt de gemeente de coöperaties een vervolglocatie aan, waar de woningen nog minimaal tien jaar kunnen staan. Deze locaties maken deel uit van het meerjarenplan startershuisvesting, wat het college binnenkort gaat vaststellen.

Almere Haven
In het Wierdenpark in Almere Haven komen ca. 50 tot 60 woningen in één bouwlaag. Woningcorporatie Groen Stad Almere (GSA) bouwt de woningen op de kavel naast Jeugdland. De woningen worden in een ruime groene omgeving gebouwd volgens het zogenaamde flexline-concept.

Almere Stad
In Almere Stad bouwt woningcorporatie Ymere in gestapelde vorm ongeveer 80 woningen op een deel van het braakliggende terrein achter Museum De Paviljoens. De geluidsbelasting van langsrijdende treinen en de inrichting van het omliggende gebied zijn hier aandachtspunten bij de uitwerking.

Almere Buiten
Woningcorporatie Goede Stede bouwt in gestapelde vorm 64 woningen naast het evenemententerrein in het centrum van Almere Buiten. Deze woningen worden ook met het flexline-concept ontwikkeld.

Informatie
Eind juni 2004 zijn de definitieve bouwplannen gereed. Belangstellenden kunnen begin juli 2004 voor informatie over deze plannen terecht bij de Woonmarkt in het Stadhuis (www.almere.nl/woonmarkt). Woningzoekenden kunnen zich inschrijven voor een starterswoning bij Woningnet (www.woningnet.nl). Meer informatie over het project startershuisvesting op www.almere.nl/startershuisvesting.