Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Lijst van vragen en antwoorden - totaal

Kamerstuknummer : 29540-44
Vragen aan : Regering
Commissie : Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Nr Vraag Blz van tot
1 Kan de regering aangeven waarom de stijging van het AOW-fonds niet boven de minimum 5 vastgestelde norm is uitgekomen?

Antwoord:
In de wet financiering volksverzekeringen (artikel 32) is vastgelegd dat de ontvangsten van het fonds in een jaar minstens 113,5 miljoen hoger dienen te zijn dan in het voorafgaande jaar. In 2003 is er in totaal een toename van 257,1 miljoen: een bijdrage ten laste van het ministerie van SZW van 113,5 miljoen en een rentetoename ten laste van het ministerie van Financiën van 143,6 miljoen. De stijging van het AOW-fonds is derhalve boven de minimum vastgestelde norm uitgekomen.


2 Kan de regering aangeven wat de reden is voor de bijstelling van het rentepercentage voor 6 het spaarfonds AOW van 5,1% naar 4,88%?

Antwoord:
Bij de renteontvangsten wordt gerekend met een percentage dat gebaseerd is op het 9-10 jaar effectief rendement op staatsobligaties. Dit wordt jaarlijks op grond van de meest recente inzichten aangepast. Deze aanpassing heeft plaatsgehad tussen de ontwerpbegroting en het jaarverslag van het spaarfonds AOW.


1/1