Socialistische Partij

Senaat stelt stemming noodhulp aan Gaza uit


08-06-2004 * De Eerste Kamer heeft vandaag besloten de stemming uit te stellen over de motie Meulenbelt over het mogelijke hervatten van de noodhulp aan de vluchtelingenbevolking in Gaza. Reden was een in het ochtendblad Spits verschenen bericht over Europese hulp aan de Palestijnse bevolking die door het Palestijns Gezag voor verkeerde doelen zou zijn gebruikt. De motie gaat echter over de hervatting van de noodhulp die via de VN aan het noodlijdende deel van de vluchtelingenbevolking ten goed komt.

In de Kamer neemt het aantal voorstanders voor de motie toe. Naast SP zijn PvdA en GL vóór. D66 staat sympathiek tegenover het voorstel, mits gebleken is dat de noodhulp niet misbruikt kan worden voor het financieren van terrorisme. Het CDA en de VVD hebben zich nog niet uitgesproken.

Minister Van Ardenne was niet voor de motie; zij wilde het laten bij de toezegging dat er aan het eind van het jaar gekeken zou kunnen worden of er nog geld over is, mocht het echt heel hard nodig zijn.

In de komende tijd zal de SP-fractie met feiten aantonen dat de hulp heel hard nodig is, en bovendien bij de UNRWA, de organisatie van de VN, in betrouwbare handen is. De noodhulp wordt aangewend om vluchtelingenfamilies beneden de armoedegrens maandelijks een sober voedselpakket te verstrekken, en nieuwe daklozen te huisvesten in tenten.