Interbrew

Persbericht

Prinses Mathilde overhandigt de «Prijs Interbrew-Baillet Latour ter Bevordering van de Gezondheid - 2004» aan Professor Elio Lugaresi

Brussel, 8 juni 2004 - Tijdens een plechtigheid in het Paleis der Academiën in Brussel reikte hare Koninklijke Hoogheid Prinses Mathilde de "PriJS Interbrew-Baillet Latour TER BEVORDERING VAN DE GEZONDHEID - 2004" uit aan Professor Elio Lugaresi, Professor in de Neurologie aan de Universiteit van Bologna, Italië. Dit jaar waren 'slaapstoornissen' het thema van de Prijs.

De PRIJS INTERBREW-BAILLET LATOUR TER BEVORDERING VAN DE GEZONDHEID, ter waarde van 150.000 euro, wordt door het Fonds toegekend aan Professor Elio Lugaresi als blijk van erkenning voor zijn uitzonderlijke bijdrage op het gebied van de slaapgeneeskunde.

In de jaren zestig van de 20ste eeuw was Professor Lugaresi een van de eersten die een nieuwe methode, de polysomnografie, toepaste op het onderzoek naar de slaap en zijn pathologie.

Met zijn werk heeft Professor Lugaresi inzicht geboden in de fysiopathologie en de gevolgen van de meest voorkomende slaapstoornissen, zoals ademstilstand en motorische onrust.

Zijn ontdekking van de Fatale Familiale Insomnie en van de rol die de mutatie in het gen van het prioneiwit in deze pathologie speelt, vertegenwoordigt een belangrijke doorbraak, niet alleen op het gebied van slaapstoornissen, maar ook in de neurologie, de neurowetenschappen en de biologie van het prioneiwit.

Hij leverde ook een belangrijke bijdrage in het onderzoek naar epilepsie.

De Prijs Interbrew-Baillet Latour ter Bevordering van de Gezondheid, ter waarde van honderd vijftigduizend euro, wordt jaarlijks uitgereikt aan een persoon voor zijn werkzaamheden op medisch-wetenschappelijk gebied en/of op het gebied van de praktische toepassingen van dat onderzoek. De prijs is de belangrijkste wetenschappelijke prijs die in België wordt toegekend en heeft tot doel de wetenschappelijke verdiensten van de laureaat te belonen en de voortzetting van zijn onderzoek te bevorderen. Bovendien wordt een bedrag van 50.000 euro toegekend aan het laboratorium of het team van de laureaat of - indien de laureaat niet over een eigen laboratorium beschikt - aan een laboratorium in hetzelfde onderzoeksgebied dat hij zelf aanwijst.

Het INTERBREW-BAILLET LATOUR FONDS, in 1974 opgericht door Graaf de Baillet Latour, beheerder van de Brouwerijen Artois van 1947 tot 1980, heeft tot doel, met uitsluiting van iedere vorm van winstbejag, van iedere politieke, syndicale, filosofische of confessionele inmenging, prestaties van hoge menselijke waarde met vooral een wetenschappelijk of artistiek karakter, aan te moedigen en te belonen met prijzen, studiebeurzen, reizen of met giften in geld of in natura.

In deze context heeft het Fonds de laatste jaren, naast de Gezondheidsprijs, ook andere initiatieven ontwikkeld. Zo is er de Interbrew-Baillet Latour Universitaire Leerstoel aan de KUL/UCL, opgericht op 19 juni 2000, die tot doel heeft het onderzoek van de relaties tussen de Europese Unie en Rusland verder uit te bouwen.

Daarnaast kent het Fonds ook de Interbrew-Baillet Latour Studiebeurzen toe aan doctoraalstudenten die wetenschappelijk onderzoek verrichten op het gebied van mouterij en brouwen, voor onderzoek in de relaties tussen de Europese Unie en Rusland en voor Belgische studenten aan het Europa College.

Het Fonds lanceerde in 2002 een nieuw initiatief, Het `Interbrew-Baillet Latour Programma voor de Restauratie van het Belgisch Cultureel Erfgoed`. Het Fonds had vastgesteld dat de meeste Belgische culturele projecten immobiliënprojecten waren, terwijl er een grote nood bestond aan initiatieven ter ondersteuning van de restauratie van roerende objecten.

Het INTERBREW-BAILLET LATOUR FONDS is nu ook te bezoeken op haar website www.interbrew-baillet-latour.com



Interbrew