Provincie Flevoland




Leef met Stijl: provincie Flevoland zet in op sociale vaardigheden bij jeugd

Leef met stijl is de naam van een vierjarig project voor kinderen en jongeren dat de provincie Flevoland start in samenwerking met gemeenten, onderwijs en instellingen op het gebied van sport, cultuur en welzijn. Samen gaan zij aan de slag met Leefstijl, een programma dat sociale competenties bij kinderen en jongeren aanleert en versterkt. De provincie heeft de komende vier jaar 350.00 euro hiervoor beschikbaar. Het project komt voort uit de wens van de provincie om het jeugdbeleid te verstevigen.

In iedere gemeente worden een school uit het basisonderwijs, het voortgezet onderwijs, het speciaal onderwijs en een aantal culturele, sport- en welzijnsinstellingen uitgenodigd om mee te doen. Zij ontvangen een bijdrage om met Leefstijl te werken. De deelnemers participeren daarnaast in een langlopend onderzoek, dat de uitvoering van het programma in de praktijk volgt en de effecten in beeld brengt. Het SCO-Kohnstamm instituut uit Amsterdam voert het onderzoek uit.

Het programma Leefstijl richt zich op sociale competenties van kinderen en jongeren. Door middel van lesmateriaal, oefeningen en activiteiten wordt er gewerkt aan zelfvertrouwen,
communicatievaardigheden, tolerantie en respect, conflictbeheersing en het weerstand bieden aan verleidingen als drugs en alcohol. Leefstijl biedt trainingen aan docenten, vrijwilligers en professionals die zich met jeugd en jongeren bezighouden. Daarnaast zijn er lesmaterialen waarmee klassen, groepen en clubs aan de slag kunnen.

Jaarlijks stelt de provincie 75.000 euro beschikbaar voor het project en dat vier jaar lang. Dit jaar is er bovendien 50.000 euro extra voor Leef met Stijl! bestemd. De provincie hoopt dat andere financiers, bijvoorbeeld gemeenten, ministeries en de Europese Unie, maar ook particuliere organisaties en bedrijven geld beschikbaar stellen. Dat zou mogelijkheden scheppen om meer instellingen mee te laten doen en het programma na vier jaar te kunnen voortzetten.

De Flevolandse instellingen in het onderwijs, welzijn, cultuur en sport hebben onlangs een projectboekje en een formulier ontvangen waarop ze kunnen aangeven of ze geĂŻnteresseerd zijn in deelname aan het project. Wie meer informatie wil, kan een bericht sturen naar leefmetstijl@flevoland.nl of contact opnemen met projectleider Nelly den Os, telefoon 0320 265528.