Dienstenbond CNV

Reorganisatie Brouwer: stand van zaken.
08-06-2004

Hierbij willen wij u informeren over de huidige stand van zaken in verband met de reorganisatie bij Brouwer Groep en hoe wij hiertegen aankijken

Het sociaal plan
Het sociaal plan is door een overgrote meerderheid van de bondsleden goedgekeurd. De (nieuwe) directie van de Brouwergroep heeft bevestigd dat het sociaal plan op de huidige reorganisatie van toepassing blijft.

Wij zijn van mening dat de sideletter van de Telegraaf voor de werknemers van Franken, NDB, van Ketel en Biegelaar en Janssen nog steeds op deze groep werknemers van toepassing is. De Telegraaf heeft al medegedeeld dat zij hier anders over denkt. Indien De Telegraaf te zijner tijd haar standpunt niet wijzigt, dan zullen wij onze leden ondersteunen in een (eventuele) juridische procedure hierover bij de rechtbank. Voor ons geldt: een man een man, een woord en woord. Het woord van De Telegraaf moet gestand worden gedaan.

Wij zijn bezig om onze vertegenwoordiger in de begeleidingscommissie te werven. Zodra bekend is wie dat wordt zullen wij u hierover informeren.

Het vakantiegeld en salaris
Wij kennen de plannen van Brouwer ten aanzien van het vakantiegeld. Wij zijn het met deze plannen niet eens maar snappen wel waarom Brouwer dit wil. Wat ons betreft moet het volgende af worden gesproken:

* De werknemers van de bedrijven die gesloten worden of worden verkocht moeten hun vakantiegeld en hun salaris gewoon ontvangen. Brouwer vindt dit ook. Hierover is geen verschil van mening.
* Elke werknemer die dit wil moet zijn vakantiegeld of salaris gewoon ontvangen. Een groot probleem hierbij is dat het maar de vraag is of Brouwer zoveel geld heeft als iedereen zijn recht opeist.

* Het moet aantrekkelijk worden gemaakt om even af te zien van de betaling van het vakantiegeld of salaris. Wij denken hierbij aan het afbetalen van het vakantiegeld of salaris aan de werknemers die hiermee instemmen. Aan het eind van de periode moet een extra compensatie worden gegeven zoals bijvoorbeeld een rentevergoeding.

Het is niet aan ons om een beroep te doen op mensen om af te zien van hun recht op een tijdige betaling van het salaris of vakantiegeld. Wij zullen onze leden die dit willen ondersteunen. Besef echter wel dat Brouwer niet voor haar plezier met de voorstellen rond het vakantiegeld is gekomen.

Stop de doorstart
In en rond Amsterdam is een groep werkgevers die probeert om het Brouwer nog lastiger te maken dan zij het al hebben. Zij pretenderen daarbij het belang van de bedrijfstak te dienen. Een aantal leden heeft ons gevraagd wat wij daarvan vinden. Heeft de groep werkgevers gelijk? Wij vinden van niet. Het enige wat zij doen is hun eigen belang dienen en niets anders.

De situatie waar Brouwer zich nu in bevindt is niet rooskleurig. Salaris te laat en onzekerheid is natuurlijk voor de mensen die hun baan dreigen kwijt te raken vreselijk naar. Wij weten dat maar al te goed. Dat Trimoteur samen met de aandeelhouders van Brouwer en de banken probeert om uit de problemen te komen, mag op geen enkele wijze ten koste gaan van de belangen van onze leden. Achter de schermen en lang niet altijd in de openbaarheid behartigen wij de belangen van de werknemers zo goed als dat kan.

Mocht u nog vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met bestuurder Ahmed Kansouh. U kunt hem bereiken op telefoonnummer (010)2651111 of per e-mail op het adres a.kansouh@cnvdibo.nl