Ingezonden persbericht


Persbericht

Twee regeringspartijen negeren enquête maatschappelijke organisaties

Acht Europarlementariërs voor streng beleid gevaarlijke stoffen

Bunnik, 8 juni 2004-Acht kandidaat Europarlementariërs spreken zich uit voor een strenger beleid voor gevaarlijke stoffen. Dit blijkt uit hun antwoorden op een enquête van de vrouwenorganisatie Women in Europe for a Common Future (WECF), samen met Natuur en Milieu, Milieudefensie, Greenpeace, en Stichting Reinwater. Twee regeringspartijen, VVD en CDA, lijken het onderwerp niet belangrijk te vinden. Zij reageerden niet, terwijl Nederland het onderwerp als prioriteit heeft gesteld voor het komend voorzitterschap van de Europese Unie. In de tweede helft van dit jaar moeten de Europese Ministers overeenstemming bereiken over een nieuw beleid. Daarna stemt het Europarlement.

Europarlementsleden willen harde aanpak "verontrustende stoffen" De Europarlementariërs gaven te kennen dat alle "buitengewoon verontrustende chemische stoffen" moeten worden aangewezen en verplicht vervangen (door onschadelijke). Zij vinden dat consumenten het recht moeten krijgen op informatie welke chemische stoffen erin producten zitten en welke daarvan "buitengewoon verontrustend" zijn. Voor geïmporteerde producten moet dezelfde wetgeving gelden. Ook willen zij dat het nieuwe beleid kwetsbare groepen zoals vrouwen en kinderen beschermt. De vrouwenorganisatie WECF is daar erg blij mee. "Wij houden hen eraan en hopen dat zij daadwerkelijk deze standpunten innemen als het straks op stemmen aan komt," zegt Marie Kranendonk, voorzitter van WECF.

De acht kandidaat Europarlementsleden zijn: Jan Cremers (PvdA), Margriet de Jong (D'66), Blokland (Christenunie), Kathalijne Buitenweg, Joost Lagendijk, Alexander de Roo en Theo Bouwman (allen Groen Links) en mevrouw Thieme (Partij voor de Dieren).



Ingezonden persbericht