Partij van de Arbeid


Den Haag, 8 juni 2004


Vragen van de leden Timmermans (PvdA) en De Wit (SP) aan de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties, de Minister van Economische Zaken en de Staatssecretaris van Europese Zaken


over de besteding van Europese subsidies door de gemeente Heerlen


1. Kent u de extra editie van de stadskrant van de gemeente Heerlen, waarvan de voorpagina gewijd is aan de aankondiging dat de lijsttrekker van het CDA bij de Europese verkiezingen een Heerlens URBAN II gebied adopteert?


2. Is de extra editie van de stadskrant betaald met geld uit de Europese structuurfondsen? Is u bekend of deze speciale uitgave specifiek ten behoeve van publiciteit voor de lijsttrekker van het CDA tot stand is gekomen? Heeft de gemeente andere redenen voor de publicatie aangevoerd?


3. Deelt u de mening dat deze publicatie, ruim twee weken voor de verkiezingen, kan worden gezien als onderdeel van de verkiezingscampagne en daarmee een in hoge mate politiek karakter draagt?


4. Deelt u de analyse dat, aangezien het Europese Parlement geen enkele betrokkenheid heeft bij de toewijzing van Europese subsidies, noch bij de bepaling van welke gebieden voor subsidies in aanmerking komen, het ook inhoudelijk misleidend is de suggestie te wekken dat een lid van het Europese Parlement mede kan bepalen aan wie URBAN II gelden wordt verstrekt? Hoe beoordeelt u het feit dat door de gemeente Heerlen deze suggestie wel wordt gewekt?


5. Zo ja, is een dergelijke besteding van Europese subsidies in lijn met de Europese regels die hiervoor gelden en in lijn met de regels die de rijksoverheid daarvoor stelt? Zo ja, kunt u aangeven op welke wijze dit past binnen deze regels? Kunt u in ieder geval bij de Europese Commissie navraag doen of het handelen van de gemeente Heerlen past binnen de Brusselse subsidieregels?


6. Indien het naar uw oordeel niet past binnen de geldende regels voor Europese subsidies, bent u dan bereid de gemeente Heerlen hierop aan te spreken en ervoor te zorgen dat dit gemeenschapsgeld wordt terugbetaald?


Stadskrant Heerlen van 26 mei 2004