CNV PUBLIEKE ZAAK

KPN stemt in met resultaatuitkering aan personeel over 2003

Onder druk van de vakbonden, waaronder CNV Publieke Zaak, heeft KPN ingestemd met een resultaatuitkering over 2003 voor de circa 34.000 werknemers bij dit bedrijf. Dit betekent dat een fulltimemedewerker bij KPN in juni 2004 een uitkering krijgt van minstens 500 euro.

KPN maakte in 2003 een winst van 655 mln euro bij een netto-omzet van 11.870 mln. euro. KPN zag echter geen mogelijkheid om tot een winstuitkering over te gaan, omdat de feitelijke nettowinstmarge 5,5 procent bedraagt (nettowinst gedeeld door netto omzet). In de vorige CAO stond dat de winstuitkering pas uitbetaald wordt bij een nettowinstmarge van 7 procent. De vakbonden hebben KPN uitleg gevraagd over de berekening van deze 5,5 procent.

Bestuurder Bregje Bakker van CNV Publieke Zaak: 'Wij vonden de berekeningswijze van KPN zeer discutabel. Volgens onze bond was een uitkering zonder meer op zijn plaats.'

Medewerkers aan de basis
Uiteindelijk is KPN onder druk van de bonden toch overstag gegaan om een resultaatuitkering over 2003 uit te betalen. CNV Publieke Zaak en de andere bonden hebben KPN ervan kunnen overtuigen dat de medewerkers aan de basis staan van het goede resultaat van KPN. 'Zij mogen dus ook geheel terecht meedelen in het succes', aldus bestuurder Bakker.

Hoogte van de resultaatuitkering
De resultaatuitkering wordt als volgt berekend. Alle in 2003 betaalde bruto maandsalarissen (met een maximum van 12 maanden) worden vermenigvuldigd met 3 procent. Hierop wordt de eerder uitbetaalde eenmalige uitkering (augustus 2003) in mindering gebracht. De resultaatuitkering is voor de voltijd werknemer gelijk aan een bedrag van ten minste 500 euro (deeltijdwerknemers naar rato). Als voorwaarde geldt wel dat de werknemer het hele jaar in dienst moet zijn geweest.

Ook ex-werknemers die KPN hebben verlaten, krijgen onder bepaalde voorwaarden de resultaatuitkering uitbetaald. Het gaat hierbij om werknemers die KPN hebben verlaten vanwege VUT, pensionering, arbeidsongeschiktheid of die met toepassing van het Sociaal Plan KPN niet meer in dienst zijn.

De resultaatuitkering wordt in juni 2004 overgemaakt. Bregje Bakker: 'Wij zijn verheugd over het gebaar dat KPN naar de eigen medewerkers maakt. Het zijn voor veel werknemers slechte tijden en dan is deze meevaller mooi meegenomen.'

Kijk ook op www.cnvpubliekezaak.nl

Informatie:
Bestuurder Bregje Bakker CNV Publieke Zaak (groep KPN), tel. 06 53 67 98 44.


08 jun 04 15:41