Provincie Zuid-Holland

Subsidie leefbaarheid kleine kernen toegekend

Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland hebben 970.243 euro beschikbaar gesteld om de leefbaarheid in kleine kernen te bevorderen. Het bedrag vormt een bijdrage aan maar liefst 26 ingediende projecten, verdeeld over de hele provincie. Van het geld worden leefbaarheidsonderzoeken uitgevoerd, dorpshuizen opgeknapt en uitbreiding van sociaal-maatschappelijke dienstverlening mogelijk gemaakt. Een overzicht van projecten is te vinden op de internetsite van de provincie: www.zuid-holland.nl thema Ruimtelijke Ordening.

De provincie Zuid-Holland geeft projectsubsidie aan projecten gericht op versterking van de leefbaarheid en vitaliteit van kleine kernen. In 2004 is bijna anderhalf miljoen euro subsidie toegekend. Het gaat hierbij om projecten zonder winstoogmerk, die een effectieve bijdrage leveren aan de verbetering van de leefbaarheid en het voorzieningenniveau in kleine kernen.

Een belangrijke ontwikkeling voor het behoud van voorzieningen in kleine kernen is het combineren van voorzieningen in gemeenschappelijke huisvesting. Succesvolle voorbeelden hiervan zijn onder meer servicewinkels, kulturhusen en multifunctionele dorpshuizen. Voor dergelijke oplossingen is overleg tussen meerdere kernen en gemeenten noodzakelijk om te komen tot een regionaal dekkend aanbod van zorg, sociaal en culturele voorzieningen. De provincie wil deze samenwerking stimuleren en stelt hiervoor ook in de toekomst subsidie beschikbaar.

VoorwaardenEen subsidieaanvraag moet aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo is er alleen geld beschikbaar voor projecten in kernen met minder als vijfduizend inwoners. Ook moet er sprake zijn van een effectieve bijdrage aan de verbetering van de leefbaarheid binnen de kleine kernen. Daarbij is betrokkenheid en steun van de plaatselijke bevolking van groot belang. De maximale subsidie bedraagt 50% van de projectkosten.

Bron: afdeling Communicatie, telefoon 070 - 441 66 22