Provincie Zuid-Holland

Voldoende ruimte voor woningbouw Leidse regio en bollenstreek

Binnen de Leidse regio en Duin- en Bollenstreek is voldoende ruimte om de eigen opgave voor voldoende woningbouw tot 2020 te kunnen accommoderen. Dat blijkt uit een studie van Ecorys, uitgevoerd in opdracht van de provincie Zuid-Holland en het ministerie van VROM. Uit de studie blijkt verder dat daarvoor Vliegkamp Valkenburg nodig is voor woningbouw.

Aanleiding voor de studie was begin 2003 de onzekerheid over de uitkomst van de besluitvorming door het Rijk over de positie van marinevliegkamp Valkenburg in het kader van het verstedelijkingsbeleid, terwijl tegelijkertijd de herziening van streekplan Zuid Holland West aan de orde was.

De hoofdconclusies luiden volgens Ecorys als volgt:Binnen de Leidse regio en Duin- en Bollenstreek is potentieel voldoende ruimte om de eigen opgave tot 2020 te kunnen accommoderen Daarbij worden drie voorwaarden geformuleerd:

Zowel de regio als het rijk dienen op basis van een richtinggevende ambitie keuzes te maken aangaande de gewenste ruimtelijke ontwikkeling en de bijbehorende verstedelijkingsstrategie voor de Leidse regio en de Duin- en Bollenstreek. De ontwikkeling van nieuwe infrastructuur dient minimaal gelijk op te lopen met de verdere uitwerking van de ruimtelijke visie en de verstedelijkingsopties Zonder benutting van marinevliegkamp Valkenburg voor verstedelijking zal het moeilijk worden om de voor de Leidse regio en Duin- en Bollenstreek opgenomen taakstelling (migratiesaldo nul) te kunnen bereiken. Voor het merendeel van de in beeld gebrachte alternatieven geldt namelijk dat deze niet zonder forse beleidsaanpassingen te realiseren zijn. Dit vanwege strijdigheid met het pact van Teylingen danwel vanwege het gegeven dat deze locaties buiten de LRDB regio zijn gelegen. ReagerenIn de aanbiedingsbrief wordt aangegeven dat Gedeputeerde Staten nog geen standpunt hebben bepaald en dat de conclusies uit het onderzoek zullen worden betrokken bij de lopende ruimtelijke processen. Komend najaar zullen Provinciale Staten deze reacties betrekken bij de besluitvorming over het in ontwikkeling zijnde plan van aanpak van de stedelijke as Leiden-Katwijk, waar o.a. het proces van herinrichting van het vliegkamp aan de orde is.

Bron: afdeling Communicatie, telefoon 070 - 441 66 22