Gemeente Almere

Experiment gemeenteraad Almere positief ontvangen

"Ik heb gewoon weer zin in de politiek"

De gemeenteraad van Almere experimenteert sinds 22 januari met een nieuwe werkwijze: de politieke markt. De eerste evaluatie is klaar. Het voorlopige oordeel van de ondervraagden wijst uit dat dit unieke bestuurlijke model in Nederland voldoet aan de verwachtingen van 88% van de respondenten.

De vragen zijn gesteld aan de groep die acteert en direct betrokken is op de markt. "Het raadswerk is leuker, levendiger, verfrissender en bruisender geworden", is één van de opmerkingen van de respondenten. Of "er gebeurt weer wat! " en "ik heb gewoon weer zin in de politiek".

Het eerste hoofddoel van de politieke markt is het dichter bij elkaar brengen van burgers en politiek. 70% van de ondervraagden meent dat hieraan tegemoet wordt gekomen. Vrijwel iedereen is tevreden over het tempo van de besluitvorming.

Meer laagdrempelige bijeenkomsten voor inwoners van Almere was een tweede hoofddoel. Naar mening van de respondenten is het aantal bezoekende burgers toegenomen en de inbreng van burgers verbeterd.

De politieke markt moet ook een podium zijn waar raadsleden zich kunnen etaleren en excelleren. Een zeer ruimte meerderheid van de respondenten geeft aan zich thuis te voelen bij de politieke markt en is van mening dat de politieke markt meer ruimte geeft aan de persoonlijke kwaliteiten van raadsleden en fractieassistenten.

De helft van de respondenten vindt de kwaliteit van het debat en de besluitvorming beter, de andere helft heeft hierover geen standpunt. De meeste raadsleden merken nog geen tijdsbesparing van de nieuwe werkwijze (37 in plaats van 80 avondactiviteiten voor de raad), één van de subdoelen.

De verbeterpunten die naar voren komen hebben betrekking op de verslaglegging, de kleinere fracties, de tijdsdruk van behandeling binnen een van tevoren vastgestelde tijd, de agendering, de wijze waarop gedebatteerd wordt, de kwaliteit van behandelen en het betrekken van belangstellende bezoekers bij de bespreking van onderwerpen. Het presidium heeft aangegeven dat zij met deze aandachtspunten aan de slag gaan, want het kan (altijd beter) in Almere!

De ondervraagden zijn raadsleden, fractieassistenten, het college van B&W, directeuren van de gemeentelijke diensten en betrokken ambtenaren. Inwoners van Almere worden later met een apart onderzoek naar hun mening gevraagd.