Gemeente Utrecht

Woningen, bibliotheek en grand café op Cereolterrein

Op het terrein van de voormalige sojafabriek Cereol komen ruim 200 woningen met ondergrondse parkeergelegenheid, een bibliotheek met ondersteunende horeca en een grand café of restaurant. Bovendien zal de Mozartlaan worden doorgetrokken in de richting van het Merwedekanaal. Dat is het plan van de ontwikkelaarscombinatie Heijmans/Blauwhoed, waaraan het college van burgemeester en wethouders haar medewerking zal verlenen. Met dit plan krijgt het gebied een kwaliteitsimpuls die past bij de gemeentelijke visie op de Merwedekanaalzone. De huidige planning is gericht op de start van de bouw medio 2007. De voormalige sojafabriek Cereol sloot de poort op 1 mei 2002.

Het college van burgemeester en wethouders heeft ingestemd met de uitgifte van het Cereolterrein en de integrale ontwikkeling van het terrein samen met de naast liggende terreinen van TPG en KPN. De integrale ontwikkeling van de drie terreinen leidt tot een hogere kwaliteit en hoge opbrengsten voor dit gebied dan aanvankelijk gedacht. In het plan worden monumenten hergebruikt met behoud van eigen karakter. Het wonen speelt met 222 woningen een hoofdrol, maar er is ook ruimte voor andere functies zoals bibliotheek en horeca. Het gevarieerde woningaanbod appelleert aan de wensen van een breed publiek: starters, gezinnen en ouderen.

Het plan sluit goed aan op de structuur van Oog in Al en versterkt de aanwezigheid van het Merwedekanaal voor de wijk door de verlenging van de Mozartlaan. Het sluit ook goed aan bij de visie op de Merwedekanaalzone, waarbij essentiële onderdelen zijn het monumentaal karakter in relatie tot het "waterplein", de kwaliteit van de openbare ruimte en de markante bebouwing aan het kanaal. Het woongebied van Oog in Al wordt afgerond in de stijl van Berlage met zogenaamde stadsvilla's langs een verlenging van de Mozartlaan.

Voor het Cereolterrein wordt uitgegaan van de industriële sfeer. Dit betekent handhaving van de Rijksmonumenten (fabrieksgebouwen) waarin een combinatie van woningbouw, openbare bibliotheek en een horecagelegenheid worden ingepast. Om de sfeer van het industriële complex te bewaren, zal de kraan aan de oever van het Merwedekanaal behouden blijven. In het plan wordt de voormalige directeurswoning verbouwd tot grand café of restaurant. Een exploitant voor dit café of restaurant wordt nog gezocht. Aan het Merwedekanaal zal de bebouwing lager zijn, als afronding van de wijk Oog in Al. Op de plaats van de silotanks komt een rond appartementgebouw, zodat het monumentale complex voldoende zichtbaar blijft. In verband met de gewenste opbrengsten wordt de bebouwing op sommige plaatsen enkele lagen hoger dan de huidige bebouwing. De nieuwbouw zal de stijl en sfeer van het industriecomplex versterken.

Een klankbordgroep van omwonenden en belanghebbenden heeft al kennis kunnen nemen van de plannen en positief gereageerd op de horeca- en bibliotheekfunctie, het ondergronds parkeren, de voortzetting van het Berlage plan, het behoud van de fabriek, de afwisseling in het plan en de aansluiting op het water. Kritisch is de klankbordgroep op het bouwvolume, de hoogte en de schaal van het plan.

De buurt en bewoners van Oog in Al en Lombok hebben een Stadsplan met informatie over de plannen ontvangen en zullen in een informatiebijeenkomst eind juni 2004 nader geïnformeerd worden. In een aantal ontwerpsessies zal het voorlopig stedenbouwkundige plan gemaakt worden. Naar verwachting zal dit in het voorjaar 2005 gereed zijn. De belangengroep Herbestemming Cereol en Omgeving (hierin zitten ongeveer 20 bewoners uit buurt en wijk) zal worden uitgenodigd om met een vertegenwoordiging mee te denken en mee te praten in de ontwerpsessies.

Noot voor de media:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Hans Scholten, bestuurscommunicatie, telefoon (030) 286 10 15 of (06) 250 327 39.

Utrecht, 8 juni 2004