DSM


16n Heerlen, 8 juni 2004


1e prijs internationale DSM Awards for Chemistry and Technology 2004 naar Belgische onderzoeker voor het onderzoek op het gebied van biosensoren.


De Belgische onderzoeker Filip Frederix heeft vandaag de eerste prijs in de internationale DSM Awards for Chemistry and Technology gewonnen. De keuze van de internationale jury viel op Filip Frederix, promovendus aan de Katholiek Universiteit Leuven, voor zijn onderzoek op het gebied van biosensoren. Zijn werk omvatte de ontwikkeling van sensoren voor biomedische applicaties. Dr./ Filip Frederix heeft het mogelijk gemaakt zeer gevoelige biosensoren te realiseren waarmee op een snelle, makkelijke en goedkope manier heel specifiek bloedonderzoek gedaan kan worden. Het onderzoek vereiste een multidisciplinaire aanpak van natuurkunde, scheikunde, nanotechnologie en biomedische technologie. Filip Frederix ontving een geldbedrag van EUR 7500 uit handen van Jan Zuidam, vice-voorzitter van de Raad van Bestuur van DSM.
De winnaar van de 2e prijs, Jürgen Groll, ontving een geldbedrag van EUR 5000 en de winnaar van de 3e prijs, Nathalie Charlier, een geldbedrag van EUR 2500. De overige zes laureaten ontvingen elk EUR 1250.

Na de ceremoniële uitreiking van de certificaten en geldprijzen aan de 9 laureaten in Kasteel Vaalsbroek gaf de heer Zuidam als commentaar: "Deze prijs onderstreept het grote belang dat DSM hecht aan innovatie en fundamenteel onderzoek. Het is bovendien verheugend te constateren dat dit jaar voor het eerst de meerderheid van de genomineerden vrouw is. Dat biedt interessante perspectieven voor de toekomst".

Sinds 2003 kunnen kandidaten uit drie regio's - Nederland, België en de Duitse deelstaat Nordrhein-Westfalen - meedingen naar de DSM Awards. Uit het grote aantal inzendingen die dit jaar werden ontvangen kozen de regionale jury's de beste drie uit hun eigen regio. De in totaal negen genomineerden presenteerden gisteren hun onderzoek aan de internationale jury. Vandaag wees deze jury de top 3 aan.

Stimulans voor grensverleggend onderzoek
De in 1986 ingestelde DSM Awards for Chemistry and Technology worden jaarlijks uitgereikt. Het evenement is hard op weg internationale faam te verwerven. Tot 2001 was deelname beperkt tot promovendi van onderzoeksinstituten in Nederland en Vlaanderen. In 2002 kwam daar Wallonië bij, en sinds 2003 kunnen ook onderzoekers uit de Duitse deelstaat Nordrhein-Westfalen meedoen.

DSM doet veel van zijn onderzoekswerk in nauwe samenwerking met universiteiten. Met zijn jaarlijkse DSM Awards for Chemistry and Technology wil DSM jonge wetenschappers stimuleren tot creatief en grensverleggend onderzoek.
Dit is volgens DSM van belang omdat dergelijk onderzoek niet zelden aan de basis staat van de ontwikkeling van nieuwe, kennisintensieve industriële processen en technisch hoogwaardige producten. Daarnaast is DSM van mening dat kwalitatief hoogstaand universitair onderzoek parallel loopt met academisch onderwijs van hoog niveau.


Juryverslag
In haar verslag zegt de jury het volgende over het met de 1e prijs bekroonde onderzoek: "Een opvallend aspect van het onderzoek is dat een nieuwe op nanotechnologie gebaseerde techniek is ontwikkeld die heeft geleid tot een draagbare, goedkope en makkelijk bruikbare biosensor ". De jury verwacht dat de resultaten van dit en de andere bekroonde onderzoeken in belangrijke mate zullen bijdragen aan nieuwe ontwikkelingen in de desbetreffende gebieden.

Professor Emmo Meijer, voorzitter van de internationale jury en Chief Technology Officer van DSM, voegt daaraan toe: "De jury is onder de indruk van de grote hoeveelheid verricht werk en van de internationale erkenning die het werk van Filip Frederix al gekregen heeft".


De winnaars van de 1e, 2e en 3e prijs
Filip Frederix verrichtte zijn onderzoek aan de Katholieke Universiteit Leuven onder supervisie van Professor Guido Maes (Faculteit Scheikunde) en Professor Gustaaf Borghs (Faculteit Natuurkunde en Astronomie).

Jürgen Groll verrichtte zijn onderzoek aan de Universiteit Ulm als medewerker van de vakgroep Organische Scheikunde III / Macromoleculaire Scheikunde onder supervisie van Prof. Dr. M. Möller.

Nathalie Charlier verrichtte haar onderzoek aan de Katholieke Universiteit Leuven als medewerker van de Faculteit Medische Wetenschappen onder supervisie van Prof. Dr. E. de Clerq en Prof. Dr. J. Neyts.

Andere winnaars
De overige zes laureaten zijn:


België

An Herreman Katholieke Universiteit Leuven

Duitsland - Nordrhein-Westfalen
Carolin Peter Westfälische Wilhelms-Universität, Münster
Alina Buda RWTH, Aachen

Nederland
Pascal Jonkheijm Technische Universiteit, Eindhoven
Anna Hotze Universiteit Leiden
Erik Offerman Technische Universiteit Delft




DSM