Socialistische Partij

ROOD daagt CNV-jongeren uit voor debat over solidariteit


08-06-2004 * Premier Balkenende heeft tijdens het vragenuurtje geopperd dat de SP-jongeren maar eens in debat moeten gaan met de CNV-jongeren, die de kabinetsplannen steunen rond het pre-pensioen. Die handschoen is opgepakt door ROOD, de jongerenorganisatie van de SP: de CNV-jongeren worden uitgedaagd voor een confrontatie over de toekomst van de solidariteit.

Tijdens het vragenuurtje van de Tweede Kamer confronteerde SP-leider Jan Marijnissen de premier met de gevolgen van zijn plannen rond het pre-pensioen. Volgens onderzoek in opdracht van de FNV is gebleken dat Balkenendes voorstellen leiden tot koopkrachtverlies tot 2% voor doorsnee werknemers. Balkenende draaide daar omheen en beschuldigde vakbonden en oppositie van conservatisme, omdat zij het huidige stelsel niet zouden willen aanpassen. Hij verwees naar uitlatingen van CNV-jongeren die de omstreden hervormingen steunen. De CNV-jongeren moeten hierover maar eens in debat gaan met de SP-jongeren, zei Balkenende.

Voorzitter Driek van Vugt van de SP-jongerenorganisatie ROOD vindt dat een goed plan en daagt de CNV-jongeren uit om in debat te gaan over de toekomst van de solidariteit. De CNV-jongeren kiezen er nu voor om een slechte hervorming te steunen, die eigenlijk een verkapte bezuinigingsmaatregel is en de solidariteit tussen generaties ondermijnt, aldus Van Vugt. Wij willen daarom graag met hen in debat om een fundamentele discussie te voeren over de toekomst van de georganiseerde solidariteit. Want volgens ons deugt hun opstelling voor geen meter.

---