Gemeente Assen


Bezoekadres
Noordersingel 33
9401 JW Assen

Postadres
Postbus 30018
9400 RA Assen

Telefoon
0592-366911


Straatschuimers in actie tegen onkruid

Assen, 8 juni 2004

Momenteel is de gemeente Assen bezig met een grootscheepse actie om straten, fietspaden en stoepen onkruidvrij te maken. De gemeente gaat het onkruid te lijf met borstelmachines en een speciale techniek met schuim. Het is de eerste keer dat de gemeente Assen schuim inzet tegen onkruid. Het losgeborstelde onkruid wordt dezelfde dag nog verwijderd. De werkzaamheden duren tot begin oktober.

De onkruidverwijdering is eind mei begonnen in Marsdijk, Baggelhuizen en Kloosterveen. Daarna volgen Noorderpark, Assen-Oost, De Lariks, Pittelo, het centrum, Peelo en het buitengebied. Afhankelijk van het weer komt de gemeente drie tot vijfmaal in de wijken om het onkruid op de verhardingen te verwijderen.

Na proeven met een speciaal schuim in Kloosterveen heeft de gemeente besloten om dit middel naast de borstelmachines in te zetten. Deze 100% natuurvriendelijke methode is gebaseerd op een combinatie van heet water en schuim dat met een spuit onder lage druk op de bestrating wordt aangebracht. Door de toevoeging van suikerextracten van maïs en kokos ontstaat het schuim dat ongeveer 20 tot 30 minuten blijft liggen. Door het hete schuim verwelkt het onkruid direct en sterft af. Het schuim vormt geen belasting voor het milieu.