Provincie Noord-Holland

Opknapbeurt recreatiegebieden
Gedeputeerde Staten hebben besloten 4,7 miljoen toe te kennen aan 24 projecten die gericht zijn op vernieuwing, betere bereikbaarheid, intensiever gebruik en veiligheid van bestaande en nieuwe recreatievoorzieningen in Noord-Holland.

De provincie wil het achterstallig onderhoud in de recreatiegebieden in Noord-Holland drastisch aanpakken. De opknapbeurt past in de door GS vastgestelde Agenda Recreatie & Toerisme 2004 2007. Deze agenda geeft aan wat de provincie de komende vier jaar concreet wil bereiken op het gebied van recreatie en toerisme. Het doel is te zorgen voor voldoende recreatiemogelijkheden voor de Noord-Hollandse burgers, het vergroten van de werkgelegenheid in het toerisme en het meer toegankelijk maken van cultuurhistorische locaties. Om dit te bereiken pakt de provincie samen met partners verschillende projecten op dit gebied aan.

Een van de acties op het terrein van Recreatie is: Opknappen wat verouderd is, bijvoorbeeld aanlegsteigers, ligweiden, fiets - en voetpaden, bruggetjes en (surf)oevers. Een belangrijk actiepunt is ook het maken van betere fietsverbindingen tussen recreatie - en stedelijke gebieden en de aanleg van ontbrekende schakels in bestaande netwerken van fiets - en wandelpaden.

Om het beleid uit de Agenda Recreatie en Toerisme in de praktijk uit te voeren heeft de provincie de komende vier jaar in totaal 37,4 miljoen uitgetrokken. Daarvan is 20 miljoen gereserveerd voor subsidiëring van initiatieven die bijdragen aan vernieuwing van de recreatiegebieden én een betere bereikbaarheid daarvan (globaal 5 miljoen per jaar).

In januari jongstleden konden projecten bij de provincie worden ingediend. Er kwamen 65 verzoeken binnen waarvan 24 een subsidie krijgen. De andere 41 projecten zijn voornamelijk afgewezen omdat in deze plannen de financiering niet voor 100 % is gedekt, de start van de uitvoering niet binnen een jaar kan gebeuren of het beheer & onderhoud niet duurzaam zijn geregeld. Als de plannen op deze punten verder zijn uitgewerkt kunnen ze opnieuw worden ingediend.

De volgende ronde om subsidie bij de provincie aan te vragen is in oktober 2004. Daarna volgen nog mogelijkheden in oktober 2005 en 2006.

Hierbij gaat de lijst met de 24 projecten die deze keer subsidie hebben ontvangen van de provincie.

Meer informatie over de subsidieregeling vindt u op http://www.noord-holland.nl/, onder digitaal loket subsidies.

Telefonische informatie bij mevrouw A.Don, afdeling Natuur, Landschap en Openluchtrecreatie tel. 023 514 4261
Lijst projecten openluchtrecreatie

Marjan Hoenson 8 juni 2004