Vereniging Spierziekten Nederland

Nieuws

Nederlandse patiënt met zeldzame ziekte dreigt nieuwe medicijnen mis te lopen

Stuurgroep Weesgeneesmiddelen overhandigt petitie Mensen met een zeldzame ziekte in Nederland moeten, net als in andere landen, snel de beschikking krijgen over geneesmiddelen die specifiek voor hun aandoening zijn ontwikkeld.

Nu duurt het nog te lang voordat deze zgn. weesgeneesmiddelen beschikbaar zijn en is het lang niet zeker dat alle patiënten de voor hen bedoelde medicijnen ook krijgen, terwijl er vaak geen andere behandeling mogelijk is.

Die onzekerheid bestaat omdat minister Hoogervorst in zijn meest recente plannen voor weesgeneesmiddelen suggereert dat deze middelen in de toekomst uit het toch al krappe ziekenhuisbudget moet worden betaald. Ook doet Nederland te lang over de beslissing om medicijnen te vergoeden, terwijl voor veel patiënten met zeldzame ziekten elke dag telt. Dit stelt de Stuurgroep Weesgeneesmiddelen samen met verenigingen van behandelaars en patiënten in een petitie die vandaag is overhandigd aan een delegatie van de Vaste Kamercommissie voor Volksgezondheid.

De petitie is het resultaat van een debat dat de Stuurgroep Weesgeneesmiddelen in april hield, in aanwezigheid van artsen- en patiëntenverenigingen, ziekenhuisvertegenwoordigers en ambtenaren van het College voor Zorgverzekeringen.

In de petitie bepleit de Stuurgroep Weesgeneesmiddelen, ondersteund door onder andere behandelaars, wetenschappers, patiëntenorganisaties en farmaceutische koepels, vier punten:

* Een adequaat vergoedingsbeleid, waaronder een tijdelijke subsidiemaatregel voor weesgeneesmiddelen tot bekend is of weesgeneesmiddelen zijn onder te brengen in het nieuw op te zetten DBC vergoedingssysteem. De door de minister voorgestelde maatregel om de weesgeneesmiddelen uit de academische component te betalen dreigt te leiden tot ziekenhuisafhankelijke inzet van nieuwe weesgeneesmiddelen.

* Vroegtijdige afstemming tussen betrokken partijen (overheid, artsen, patiënten, industrie) over het beschikbaar stellen van de weesgeneesmiddelen, zodat de tijd tussen registratie en beschikbaarheid veel korter wordt. Op dit moment werken deze partijen nauwelijks samen en meestal na elkaar in het proces om een middel bij de patiënt te krijgen. Dit werkt heel inefficiënt.
* Goede monitoring van behandeling met weesgeneesmiddelen, om op die manier goed bij te kunnen houden wat de werkzaamheid is van de middelen. Daarbij is het essentieel dat patiënten worden opgespoord en in kaart worden gebracht, zodat alle mensen die voor behandeling in aanmerking komen, deze ook ontvangen. Hiertoe bestaat nu nog geen landelijk en onfhankelijk registratie- of monitoringsysteem.

* Europese samenwerking om de ontwikkeling van geneesmiddelen te stimuleren. Nederland kan zijn voorzitterschap van de EU gebruiken om weesgeneesmiddelen onder de aandacht te brengen, om zodoende op internationale schaal oplossingen voor zeldzame ziekten te vinden.

08 juni 2004

VSN - Lt. gen. van Heutszlaan 6 - 3743 JN Baarn tel: 035-5480480 Spierziekten Infolijn: 0900-5480480 - E-mail: vsn@vsn.nl - Postbank 1422400