Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

8-6-2004

In een op de acht aanvragen voor de Regeling energiepremie 2003 is sprake van onjuistheden. Dat concludeert de VROM-Inspectie in een onderzoek dat op 7 juni naar de Tweede Kamer is gezonden.

De populaire energiepremieregeling 2003 werd in oktober vorig jaar ingetrokken, omdat het budget uitgeput raakte. Tot en met 15 januari 2004 kon premie worden aangevraagd voor energiezuinige apparatuur en energiebesparende voorzieningen in de woning. In de laatste weken van 2003 en in de eerste weken van 2004 zijn er zoveel aanvragen ingediend dat een omvangrijke budgetoverschrijding het gevolg was. Vanwege die overschrijding vroeg staatssecretaris Van Geel de VROM-Inspectie om te onderzoeken in hoeverre er sprake is geweest van misbruik of oneigenlijk gebruik.
Van Geel concludeert op grond van het onderzoek dat de geconstateerde onregelmatigheden geen afdoende verklaring bieden voor de omvangrijke overschrijding van het budget van de erngiepremieregeling 2003. Ook toont het rapport volgens Van Geel aan dat innovatie in duurzame energietechnieken meer gebaat is bij andere vormen van financiële stimulering dan de energiepremieregeling.

Download het rapport van de VROM-Inspectie (pdf, 128 KB) Meer info: dossier Energiepremie