Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
uw brief van

uw kenmerk

ons kenmerk
DL. 2004/1728
datum
08-06-2004

onderwerp

Stand van zaken Plattelandsontwikkelingsprogramma (POP)

TRC 2004/2016

bijlagen

Geachte Voorzitter,

Op 27 november 2003 heb ik de Tweede Kamer geïnformeerd over de Mid-term Evaluatie van het Plattelandsontwikkelingsprogramma (POP) Nederland en over de aanzet voor het vervolg van het POP. Ik heb u toen toegezegd u begin 2004 nader te zullen informeren over het vervolg van het lopende POP en de voorbereidingen van het nieuwe POP, geldend voor de periode 2007.

De stand van zaken is momenteel als volgt. Op dit moment vindt de afronding van de besluitvorming plaats over de Nederlandse inzet voor de resterende programmaperiode van het POP. Op hoofdlijnen zijn hierover in het Comité van Toezicht van het POP medio maart besluiten genomen. In juni vindt hierover consultatie plaats met maatschappelijke organisaties die bij het POP betrokken zijn. Zo'n consultatie is op grond van de Europese regelgeving een verplicht onderdeel van de besluitvormingsprocedure. Mede op basis van de resultaten van de consultatie zullen definitieve besluiten worden genomen, hetgeen leidt tot een concreet wijzigingsvoorstel voor het huidige POP dat ik voor de zomer aan de Europese Commissie ter goedkeuring wil voorleggen.

Zodra definitieve besluitvorming heeft plaatsgevonden zal ik u hierover nader informeren. Daarbij zal ik tevens ingaan op de stand van zaken met betrekking tot de voorbereiding van een nieuwe Europese Kaderverordening Plattelandsontwikkeling voor de periode 2007 e.v. en de implementatie daarvan in een nieuw POP.

De minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

dr. C.P. Veerman


---