Gemeente Breda

Persberichten

08-06-2004

Eikenprocessierups in Breda

afbeelding: eikenprocessierups2_gr
Afgelopen week zijn er bij de dienst Stadsbeheer veel meldingen binnengekomen over eikenprocessierupsen. Tot nu toe heeft de gemeente 1500 bomen gevonden met nesten van de processierups. De gemeente is al begonnen met wegzuigen van de nesten. De plaatsen waar de gemeente werkt zijn afgezet met rood-wit lint.

Plaag
De eikenprocessierups is de larve van de eikenprocessievlinder, een vrij onopvallende nachtvlinder. De afgelopen jaren is de soort in sommige gevallen tot een plaag uitgegroeid. In de maanden mei, juni en juli kan men op eikenbomen de behaarde rups aantreffen. Vanuit hun nesten gaan de rupsen s nachts in processie op zoek naar voedsel. Zichtbaar gevolg zijn kaalgevreten takken in bomen. De rups is echter vooral bekend om zijn brandhaartjes. De rupsen van de eikenprocessievlinder krijgen na hun derde vervelling donkere brandharen op de rug. Een volgroeide rups heeft er zon 700.000. Bij aanraking dringen de pijlvormige haren met hun weerhaakjes gemakkelijk in de huid, ogen en luchtwegen. De stoffen die daarbij vrijkomen roepen reacties op die lijken op allergische reacties: rode en pijnlijke huid en hevige jeuk. De jeuk kan tot twee weken aanhouden.

Bestrijding
In Breda is de rups weer gesignaleerd. De eerste meldingen kwamen uit het district Zuidoost, maar inmiddels is de rups ook in de rest van de stad gesignaleerd. De processierups is grijsblauw van kleur met lichtgekleurde zijden en donkere brandharen op de rug. De rups komt vooral op eiken maar soms ook op populieren of beuken voor. Als men denkt de processierups in de buurt te zien kan men contact opnemen met het Meldpunt. Het meldpunt is dagelijks telefonisch te bereiken van 08.00 uur tot 16.30 uur. Als er inderdaad processierupsen gevonden worden en ze zitten in het gemeentelijk groen dan zorgt de dienst Stadsbeheer dat ze zo snel mogelijk worden bestreden. Voor processierupsen in particuliere tuinen kunt u als eigenaar van de tuin voor de bestrijding van de rupsen een hoveniersbedrijf inschakelen.

Tips
Ongemak kan voorkomen worden door elk contact met de rupsen en resten ervan te vermijden en niet aan de brandharen of lege nesten te komen. Na aanraking van de rupsen of de haren moet men niet gaan krabben of wrijven, maar de huid of ogen goed wassen of spoelen met water. Bij ernstige klachten kan het best contact worden opgenomen met de huisarts.

Breda, 8 juni 2004