Gemeente Laarbeek



* Geen nieuwe plattegrond ontvangen?

* Burgerjaarverslag 2003 is er ook voor ú!
* Jaarlijkse afrekening Brabant Water in Beek en Donk
* Laarbeek kiest voor milieuvriendelijke bestrijding
* Nota lokaal gezondheidsbeleid Laarbeek
misschien al ontvangen of die valt binnenkort op de deurmat. Volmacht
Als u op 10 juni verhinderd bent, hoeft uw stem niet verloren te gaan. U kunt een ander, bijvoorbeeld een familielid of een goede bekende, een zogenaamde volmacht geven. U laat dan deze persoon voor u stemmen. Als diegene bij hetzelfde stembureau gaat stemmen als op uw oproepingskaart staat, vult u samen de daarvoor bestemde ruimte op uw kaart in en geeft u deze ingevulde kaart aan hem of haar mee. Deze wijze van stemmen is mogelijk tot en met de dag van de verkiezing.

Beek en Donk is voor de periode van 26 mei tot 31 juli 2004 verplaatst naar het Heuvelplein.
`Sfeerverbetering Piet van Thielplein'. Het Heuvelplein bleek de beste locatie om de markt tijdelijk op te stellen.

Geen nieuwe plattegrond ontvangen?
In de afgelopen weken zijn er plattegronden bezorgd in Laarbeek. Met name in Aarle-Rixtel heeft niet elk adres een plattegrond gekregen. Mocht u alsnog graag een nieuwe plattegrond van Laarbeek hebben, dan kunt u die tijdens openingstijden afhalen bij de receptie in het gemeentehuis aan de Koppelstraat 37 in Beek en Donk.

Burgerjaarverslag 2003 is er ook voor ú!
Alle burgemeesters in Nederland hebben de wettelijke verplichting om jaarlijks een burgerjaarverslag te maken. De burgemeester rapporteert in het burgerjaarverslag aan de gemeenteraad en aan de inwoners over de kwaliteit van de gemeentelijke diensverlening. In de raadsvergadering van 3 juni jl. heeft burgemeester H. Gilissen het burgerjaarverslag aangeboden aan de raadsleden.

Tweede burgerjaarverslag
Vorig jaar is het eerste burgerjaarverslag gemaakt, inmiddels is het tweede exemplaar verschenen. Er is net als vorig jaar gekozen voor een overzichtelijke en aantrekkelijke krantenvorm. De inhoud van het burgerjaarverslag is hier en daar een beetje uitgebreid of aangepast. Het is nog een redelijk nieuw fenomeen en daarom is het nog wat zoeken naar de inhoud, wat moet er wel in, wat hoeft er niet in en wat vinden mensen interessant? Laat gerust aan ons weten als u vindt dat er wat ontbreekt!

Op diverse plaatsen af te halen
Vanaf maandag 7 juni is het burgerjaarverslag af te halen bij het gemeentehuis in Beek en Donk en in veel openbare ruimten zoals bijvoorbeeld bibliotheken, wachtruimten, medische centra, gemeenschapshuizen etc. Wij hopen dat u het burgerjaarverslag met plezier zult lezen! Suggesties en reacties zijn van harte welkom! U kunt uw reactie schriftelijk richten aan de gemeente, Postbus 190, 5740 AD te Beek en Donk of mailen naar gemeente@laarbeek.nl. Richt uw reactie in beide gevallen aan burgemeester H. Gilissen.

Terug naar boven

De uitvoerende werkzaamheden van dit plan zijn gestart op maandag 24 mei. De belangrijkste ingrediënten van het sfeerverbeteringsplan zijn het verbreden van het verblijfsgebied, het scheiden van het Jaarlijkse afrekening Brabant Water in Beek en Donk Met dagtekening 28 mei 2004 wordt aan de inwoners van Beek en Donk door Brabant Water de jaarlijkse afrekening verstuurd. Met deze afrekening wordt ook de afvalstoffenheffing en het rioolrecht over de maanden mei 2003 tot en met december 2003 afgerekend. Belastingplichtigen uit Beek en Donk kunnen aan de hand van deze afrekening een verzoek om vrijstelling indienen, voor vrijstelling van de afvalstoffenheffing vanwege incontinentie.

De vermelde periode op de afrekening van Brabant Water Op de afrekening staat bij zowel de kosten voor het leidingwater als het rioolrecht en de afvalstoffenheffing dezelfde periode vermeld. Deze periode is gelijk aan de data waarop de doorgegeven waterstanden in april 2003 en april 2004 bij Brabant Water zijn verwerkt. Het rioolrecht en de afvalstoffenheffing is echter tot en met 31 december 2003 via Brabant Water afgerekend. Dit kunt u aan het aantal maanden zien (8 maanden à EUR 9,13). Het was bij Brabant Water technisch helaas niet mogelijk om dit aan te passen.
Vanaf januari 2004 worden de kosten voor rioolrecht en afvalstoffenheffing door de gemeente in rekening gebracht en niet meer via Brabant Water. Op de afrekening lijkt het alsof het rioolrecht en afvalstoffenheffing voor de periode 1 januari t/m april 2004 in rekening wordt gebracht, maar dit is niet het geval (zie 8 maanden à EUR 9,13). De aanslag over het eerste kwartaal heeft u inmiddels eind april ontvangen van de gemeente.
Vrijstelling afvalstoffenheffing vanwege incontinentie In de verordening afvalstoffenheffing 2003 is een vrijstellingsbepaling opgenomen. Deze bepaling is opgenomen voor belastingplichtigen die middels een medische verklaring aan kunnen tonen dat ten gevolge van een ziekte of lichamelijk ongemak op hun perceel beduidend meer restafval wordt geproduceerd dan op een perceel waar geen sprake is van deze ziekte of dat lichamelijke ongemak. Op grond van de vrijstellingsbepaling kunnen inwoners die voordurend incontinent zijn na afloop van het verbruiksjaar van Brabant Water verzoeken om vrijstelling van maximaal 53 ledigingen van een 25 liter emmer, 10 ledigingen van een 140 liter container of 6 ledigingen van een 240 liter container. Op de afrekening worden de ledigingen over 8 maanden afgerekend (mei tot en met december 2003). Indien er vrijstelling wordt verleend, zal deze omgerekend worden naar 8 maanden. Bij toekenning van de vrijstelling wordt het betreffende bedrag rechtstreeks aan de belastingplichtige uitbetaald. Inwoners van Beek en Donk die voor de vrijstelling in aanmerking komen, kunnen binnen 6 weken na dagtekening van de afrekening van Brabant Water een schriftelijk verzoek indienen. Het verzoek moet gericht zijn aan de gemeente Laarbeek, t.a.v. het hoofd van de afdeling Interne Dienstverlening, Postbus 190, 5740 AD Beek en Donk. Bij dit verzoek moet een kopie van de specificatie afrekening afvalstoffenheffing worden overlegd alsmede een medische verklaring (bewijsstuk dat er op het betreffende perceel incontinentiemateriaal wordt gebruikt).
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Interne Dienstverlening onder telefoonnummer 0499-425935. Laarbeek kiest voor milieuvriendelijke bestrijding Zoals elk voorjaar en in de zomer komt er op een aantal bomen bladluis voor. Deze luizen zorgen voor overlast omdat ze de kleverige stof honingdauw produceren. Deze zeer plakkerige honingdauw komt op de onder de bomen geparkeerde auto's terecht of op tafels en stoelen van een terras. Omdat er vaak onvoldoende natuurlijke vijanden zijn kan de bladluispopulatie zich erg snel uitbreiden, zodat het moeilijk wordt de overlast te beperken.

Een natuurlijke vijand van de bladluis is het lieveheersbeestje. Om de overlast van de bladluis op een milieuvriendelijke manier in te perken zal de gemeente komende week, net als de voorgaande jaren, (larven van) lieveheersbeestjes gaan uitzetten. De beestjes worden uitgezet in straten waar lindebomen staan omdat zich hier de grootste overlast van honingdauw voordoet.

Tweestippelig lieveheersbeestje
Het soort lieveheersbeestje dat gebruikt wordt voor de biologische bestrijding van bladluis is het inheemse, tweestippelig lieveheersbeestje, de zogenaamde Adalia bipunctata. De reden van het uitzetten van een inheems lieveheersbeestje is dat er geen faunavervalsing kan optreden. Deze inheemse soort is aangepast aan het Nederlandse klimaat en kan uitstekend binnen ons ecosysteem leven en zich voortplanten. In 2002 is de Flora- en faunawet van kracht geworden. Hierin geldt een verbod op het uitzetten van dieren. Door het Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij is, met het oog op het belang van biologische bestrijding, echter een toelating gegeven voor een aantal biologische bestrijders, waaronder het tweestippelig lieveheersbeestje.
Geen afgifte meer van stookvergunningen
Voorheen kon je bij de gemeente een stookvergunning aanvragen voor het verbranden van bijvoorbeeld snoeihout. Onder bepaalde voorwaarden werd hiervoor vergunning verleend.
Inmiddels is de Wet milieubeheer aangepast en deze wet verbiedt het voortaan om deze stookvergunningen te verlenen. Als een soort overgangsregeling heeft het college besloten om tot 30 april 2004 het stoken van snoeiafval te gedogen, mits dit vooraf gemeld wordt. Die periode loopt bijna af.
Verboden te stoken in openlucht
Dit betekent dat het na 30 april 2004 voortaan verboden is om afvalstoffen en ook snoeihout te verbranden in de openlucht. Op het moment wordt nog bekeken hoe we als gemeente om kunnen gaan met het (verhoogde) aanbod van snoeiafval. Totdat daarover meer duidelijkheid is kunt u nog steeds uw snoeiafval (maximaal 2 m3) kwijt bij de milieustraat aan de Stater 2 in Lieshout.
Snoeiafval kunt u ook brengen naar groencomposteerders, bijvoorbeeld firma Verhoeven, de Biezen 1 in Aarle-Rixtel, telefoon 0492-383194. Andere mogelijkheden zijn composteren of versnipperen van snoeiafval. Versnipperaars zijn te huur bij verhuurbedrijven. Wilt u meer informatie over composteren, kijk dan op de site www.vlaco.be. Nieuw gemeentehuis krijgt centrale Publieksbalie Landschapsontwikkelingsplan Laarbeek