Ministerie van Buitenlandse Zaken

Aan de Voorzittervan de TweedeKamerderStaten-Generaal

Binnenhof4

Den Haag


- Veiligheidsdienst Buitenlandse Zaken

Afdeling Analyse & Advies

Bezuidenhoutseweg 67

Postbus 20061

2500 EB Den Haag


Datum

8 juni 2004

Behandeld


- mr. R.J. van de Beek


Kenmerk


- VDB/322/2004

Telefoon


- 070 348 4088


Blad


- 1/3

Fax


- 070 348 5478


Bijlage(n)


- 1


- ralf-vande.beek@minbuza.nl


Betreft


- Beantwoording vragen vande ledenVerbeet en Koenders over de beveiliging van Nederlandse deelnemers aan de Olympische Spelen in Athene

Graag - bied iku hierbij- , mede namens de de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door - de leden- Verbeet en Koendersover - de beveiliging van Nederlandse deelnemers aan de Olympische Spelen in Athene. Deze vragen werden ingezonden op - 12 mei 2004met kenmerk - 2030414100.


- De Minister van Buitenlandse Zaken,

Dr. B.R. Bot

Antwoord van de heer Bot, minister van Buitenlandse Zaken, mede namens mevrouw Ross, staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport op vragen van de leden Verbeet en Koenders over de beveiliging van Nederlandse deelnemers aan de Olympische Spelen te Athene

Vraag 1

Hoe groot acht u, gezien de recente bomaanslag bij een politiebureau in Athene, het risico voor de Nederlandse deelnemers aan de Olympische Spelen?

Antwoord-

In een brief aan het blad Pontiki van 13 mei jl. heeft een extremistische groepering, die zichzelf 'Revolutionaire Strijd' noemt, de bomaanslag van 5 mei jl. in de Griekse hoofdstad Athene opgeëist. In de brief zegt de groepering onder meer dat de Griekse transformatie in een fort, de betrokkenheid van de NAVO en de aanwezigheid van buitenlandse inlichtingendiensten aantonen dat de Olympische Spelen niet een festiviteit zijn maar een oorlog.

De Griekse regering beschouwt de aanslag als een op zichzelf staand incident en houdt vol dat er geen verband bestaat tussen dit incident en de Olympische Spelen.

Dit zou betekenen dat het risico voor de Nederlandse deelnemers aan de Olympische Spelen niet anders is dan voor de bewuste bomaanslag.

Vraag 2-

Hoe worden de Nederlandse sporters beveiligd tijdens de Olympische Spelen?

Antwoord

De Griekse autoriteiten hebben de verantwoordelijkheid voor de veiligheid van de (Nederlandse) deelnemers aan de Olympische Spelen. Over de aard van de maatregelen worden in het openbaar geen mededelingen gedaan.

===