Ministerie van Buitenlandse Zaken

Aan de Voorzitter van de TweedeKamerderStaten-Generaal

Binnenhof4

Den Haag


- Directie Personenverkeer, Migratie en Vreemdelingenbeleid

Bezuidenhoutseweg 67

Postbus 20061

2500 EB Den Haag


Datum


- 8 juni 2004

Behandeld


- Wijnand Marchal


Kenmerk


- DPV/JP-195/04

Telefoon


- 070-348 4406


Blad


- 1/4

Fax


- 070-348 4006


Bijlage(n)


- - wijnand.marchal@minbuza.nl


Betreft


- Beantwoording vragen vanhet lidDuyvendak over de nieuwe Europese drugsstrategie


- Zeer geachte Voorzitter,

Graag - bied iku hierbij- , mede namens de Minister van Justitie,de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door - het lid- Duyvendakover - de nieuwe Europese drugsstrategie. Deze vragen werden ingezonden op - 12 mei 2004met kenmerk - 2030414220.

De Staatssecretaris voor Europese Zaken,


-

Atzo Nicolaï

Antwoord van de heer Nicolaï, staatssecretaris voor Europese Zaken, mede namens de heer Donner, minister van Justitie, op vragen van het lid Duyvendak (GroenLinks) over de nieuwe Europese drugsstrategie

Vraag 1

Heeft u het artikel 'Juist Nederland maakt EU-drugsbeleid' gelezen?

Antwoorden-

Ja.

Vraag 2-

Klopt het dat de Verenigde Staten aanwezig zullen zijn bij een bijeenkomst van de Raad waar gesproken zal worden over een nieuwe Europese drugsstrategie? Zo ja, wat is de reden voor de Amerikaanse aanwezigheid?

Antwoorden-

De bijeenkomst waarnaar in het artikel werd verwezen, betrof een conferentie (op 10 en 11 mei te Dublin) op ambtelijk niveau die het Ierse voorzitterschap had georganiseerd om in verkennende zin te spreken over de onder het Nederlandse EU-Voorzitterschap aan te nemen EU-drugsstrategie. Het Ierse Voorzitterschap had ervoor gekozen ook andere partners buiten de EU uit te nodigen, waaronder de Verenigde Staten. Ook afgevaardigden uit Bulgarije, Roemenie, Turkije en Noorwegen en medewerkers van het United Nations Drug Control Programme en de Pompidou Group (Raad van Europa) waren aanwezig. Het is aan de gastheer van een dergelijke conferentie om het uitnodigingsbeleid te bepalen.

Vraag 3-

Wat vindt u van de stelling dat sommige EU lidstaten niet vrijuit over deze problematiek zullen spreken omdat zij weten dat de regering van de VS meeluistert?

Antwoorden-

Die stelling onderschrijf ik niet. De deelnemers lijken zich door de Amerikaanse ambtelijke vertegenwoordigers niet belemmerd gevoeld te hebben in hun optreden. Daartoe bestaat ook geen reden

Vraag 4-

Welke andere landen zijn voor deze bijeenkomst uitgenodigd? Is Zwitserland uitgenodigd gezien de unieke positie van dit land in de EU en de visie van dit land op de drugsproblematiek en ­bestrijding? Zo neen, waarom niet?

Antwoorden-

Zie antwoord op vraag 2.

Vraag 5-

Wat is de status van de VS bij deze bespreking en worden de VS voortaan ook uitgenodigd bij vergaderingen van de EU om bijvoorbeeld klimaatverandering tegen te gaan? Zo neen, wat is het principiële verschil tussen deze voorbeelden?

Antwoorden-

Zoals onder antwoord op vraag 2 aangegeven betrof de door u aangehaalde bijeenkomst een conferentie en geen formele vergadering in het raamwerk van de Europese Unie. Het ligt niet in de rede dat de VS participeert in formele vergaderingen van de EU. Wel vinden vanzelfsprekend ten aanzien van verschillende thema's regelmatig consultaties plaats tussen de EU en derde landen, waaronder de VS.

Vraag 6-

Is de regering voornemens om (vertegenwoordigers van) de VS bij Europese bijeenkomsten tijdens het Nederlandse Voorzitterschap uit te nodigen? Zo ja, bij welke bijeenkomsten?

Antwoorden-

Van deelname van de Verenigde Staten aan interne EU-bijeenkomsten is nooit sprake geweest en zal ook geen sprake zijn tijdens het Nederlandse EU-Voorzitterschap. Zoals gebruikelijk vindt regelmatig overleg plaats tussen de EU en de VS over een breed scala aan onderwerpen in de daarvoor bestemde structuren.

===