Ministerie van Buitenlandse Zaken

Aan de Voorzittervan de TweedeKamerderStaten-Generaal

Binnenhof4

Den Haag


- Directie Azië en Oceanië

Afdeling Zuidoost Azië en Oceanië

Bezuidenhoutseweg 67

Postbus 20061

2500 EB Den Haag


Datum


- 8 juni 2004

Behandeld


- Frank Keurhorst


Kenmerk


- DAO-445/04

Telefoon


- 070 3485655


Blad


- 1/3

Fax


- 070 348 5323


Bijlage(n)


- - frank.keurhorst@minbuza.nl


Betreft


- Beantwoording vragen van de leden Van Velzen en Van Bommelover de verdenking van de Indonesische marine van piraterij

Graag - bied iku hierbij- de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door - de leden Van Velzen en Van Bommel (beiden SP) over de verdenking van de Indonesische marine van piraterij. Deze vragen werden ingezonden op - 14 mei 2004 met kenmerk - 2030414330.


- De Minister van Buitenlandse Zaken,

Dr. B.R. Bot

Antwoord van de heer Bot, minister van Buitenlandse Zaken, op vragen van de leden Van Velzen en Van Bommel (SP) over de verdenking van de Indonesische marine van piraterij

Vraag 1

Kent u de berichten dat het Indonesische patrouilleschip de Kal Youtefa (Kal-i-502), betrokken was bij piraterij tegen een Maleisisch vrachtschip, de Yayasan Tujuh, voor de kust van Jayapura, Irian Jaya op 17 maart 2004? 1)

Antwoord

Ja.

Vraag 2

Wat was het antwoord van de Indonesische autoriteiten op het verzoek om uitleg door de International Maritime Organization?

Vraag 3

Deelt u de mening dat, indien de Indonesische marine zich daadwerkelijk aan piraterij heeft schuldig gemaakt, dit als een ernstig misdrijf moet worden opgevat en dit consequenties heeft voor het beleid van de Nederlandse regering ten aanzien van wapenexporten naar de Indonesische marine? Zo ja, welke gevolgen? Indien neen, waarom niet?

Antwoord

De International Maritime Organization spreekt autoriteiten in algemene zin aan op berichten over dergelijke voorvalllen. Over het incident omtrent het Maleisische vrachtschip, de Yayasan Tujuh, voor de kust van Irian Jaya op 17 maart 2004 is de Indonesische autoriteiten door het International Maritime Bureau in Kuala Lumpur, een commerciële organisatie, om uitleg gevraagd. IMO heeft dit verzoek om uitleg, gezien het beleidsveld dat met het IMB wordt gedeeld, opgenomen in haar maandelijkse overzicht van piraterij gerelateerde incidenten wereldwijd.

De procedure van het International Maritime Bureau wordt afgewacht. Op het verzoek om informatie van de Indonesische autoriteiten is vooralsnog geen uitsluitsel bekend.


________________________1) International Maritime Organization, "Reports on acts of piracy and armed robbery against ships." Maart 2004. Zie annex 1 - www.imo.org. Zie verder o.a. Lloyd's List Issue #58636, 14 april 2004, "Jakarta called on to account for piracy act, IMB seeks explanation for alleged attack by Indonesian Navy patrol boat on cargo ship".

===