ATO Instituut voor archeologisch onderzoek


Jacco van Haveren (A&F) ontvangt prijs voor onderzoek naar gezonde alkydverven

Op 8 juni heeft Jacco van Haveren op het congres van de Nederlandse Vereniging van Verf Technici (NVVT) in Nieuwegein een oorkonde in ontvangst genomen met een geldbedrag van 1000,- Euro. Deze "Alain Clause" prijs werd de onderzoeker van Agrotechnology and Food Innovations (A&F), Wageningen UR, toegekend voor zijn bijdrage aan het internationale Verfcongres FATIPEC.

Zijn paper "How biobased products can contribute to the establishment of sustainable coatings" werd gekozen als beste paper op het gebied van ontwikkeling omtrent ecologie en milieu R&D. Het onderzoek dat Jacco samen met Eef Oostveen, Richard van der Walle en Fabrizio Miccichè van A&F en een grote verffabrikant heeft uitgevoerd, is zeer inspirerend. Zij zoeken de oplossing voor betere alkydverven in de natuur:

* IJzer en vitamine C worden gebruikt als alternatief voor giftig cobalt;

* Koolhydraten uit suikerbiet en witlofwortel worden gecombineerd met plantaardige vetzuren als alternatief voor schadelijke vluchtige organische stoffen.

* Het onderzoek van Jacco en collega's heeft al geresulteerd in een viertal patenten. Zeker omdat de schadelijke alkydverven nog erg goed liggen bij schilders "omdat het goed strijkt" verwacht Jacco dat dit onderzoek op termijn daadwerkelijk tot een nieuwe gezonde categorie alkydverven zal leiden. Het feit dat zij in hun onderzoek uitgaan van goedkope, nu reeds commercieel beschikbare natuurlijke grondstoffen, zal daarbij zeker een voordeel blijken.

Meer Informatie

Agrotechnology and Food Innovations
Polymers, Composites and Additives
Postbus 17
6700 AA Wageningen
Dr. J. van Haveren,
Tel: 0317- 475233
e-mail: jacco.vanhaveren@wur.nl
Dr. E.A. Oostveen,
Tel: 0317- 475357
E-mail: eef.oostveen@wur.nl