TNO

Persberichten 2004
Vakpers info: Grote internationale verschillen in WAO-beoordeling - Kwaliteitscontrole nog in kinderschoenen

8 juni 2004

Het beoordelingsproces van arbeidsongeschiktheid laat internationaal een zeer grote verscheidenheid zien. De kwaliteitscontrole van de beoordelingen staat in veel landen ook nog in de kinderschoenen.

Dit blijkt uit een internationale vergelijking door TNO Arbeid, in samenwerking met het ministerie van SZW en het UWV, van de claimbeoordeling van arbeidsongeschiktheid in 15 landen. In het onderzoek ligt het accent op de vraag hoe in verschillende landen het beoordelingsproces is georganiseerd en hoe de kwaliteit ervan wordt gewaarborgd.

Binnen de organisatie van de claimbeoordeling varieert internationaal vooral het aantal en het type beoordelaars: in sommige landen wordt de beoordeling door één arts uitgevoerd, in andere landen door meerdere artsen of een multidisciplinair team. Daarnaast verschilt het doel van de beoordelingen. Naast het bepalen of iemand recht heeft op een arbeidsongeschiktheidsuitkering, is in sommige landen de beoordeling ook bedoeld om reïntegratie te bevorderen.

Voor Nederland viel op dat, in vergelijking met andere landen, de argumentatie van de beoordeling zeer uitgebreid is. Dit komt ook tot uiting in de relatief lange productietijd die in Nederland nodig is voor een beoordeling.

De kwaliteitsborging van de beoordeling, dat wil zeggen: beoordeelt iedereen op de juiste manier en hoe weet je dat, staat nog in de kinderschoenen. Criteria en normen zijn vaak niet precies gedefinieerd en controle vindt veelal alleen plaats via dossierinspectie.

Andere onderwerpen die in het onderzoek aan de orde komen, zijn de wettelijke criteria van arbeidsongeschiktheid, de termijn voor herbeoordelingen, de methode van beoordeling, de rol van de curatieve zorg en factoren die buiten het wettelijk criterium de beoordeling beïnvloeden.

`Long-term disability arrangements: A comparative study of assessment and quality control', auteurs W.E.L. de Boer, V. Brenninkmeijer, W. Zuidam, ISBN 90-5986-060-8, is een uitgave van TNO Arbeid en kost EUR 25, exclusief BTW.
Het TNO-rapport is schriftelijk te bestellen bij TNO Arbeid, e-mail receptie@arbeid.tno.nl of fax 023 554 93 94.

TNO Arbeid

Persvoorlichting

Maarten Lörtzer
T 015 269 49 75

June Vasconcellos
T 015 269 49 05

F 015 262 73 35

pressinfo@tno.nl

Postbus 6050

2600 JA, Delft

Overig nieuws

TNO magazine