Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Nieuw anti-psychoticum haalt schizofrenie patiënt uit isolement

WOERDEN, 8 juni 2004; Schizofrenie, een van de ergste psychotische aandoeningen, is in Nederland een steeds groter maatschappelijk probleem. Schizofrenie openbaart zich meestal bij jonge volwassenen (16 tot 28 jaar). Deze groep patiënten is erg kwetsbaar en raakt door deze aandoening vaak in een sociaal isolement. Vandaag hebben de Europese registratieautoriteiten in 25 Europese landen een nieuw anti-psychoticum goedgekeurd voor de behandeling van schizofrenie. Het nieuwe geneesmiddel Abilify (aripiprazole) van Bristol-Myers Squibb biedt een effectieve lange termijn behandeling, met in veel mindere mate de ernstige bijwerkingen die vaak voorkomen bij de andere anti-psychotica. "Ernstige bijwerkingen kunnen het maatschappelijk functioneren van de patiënt belemmeren: kortom bijwerkingen die stigmatiserend werken." Aldus prof. Don Linszen. Het geneesmiddel zorgt er voor dat de patiënt actief blijft, en heeft nauwelijks invloed op het gewicht en het seksueel functioneren. Abilify (aripiprazole) is ontwikkeld in samenwerking met Otsuka Pharmaceuticals.

Maatschappelijk probleem
Schizofrene patiënten ontplooien zich emotioneel en maatschappelijk veel minder makkelijk. Door deze emotionele vervlakking is de patiënt niet meer in staat om plannen te maken voor de toekomst en sociale of intieme contacten aan te gaan. Het behoud van een baan en het samenleven met een partner is daardoor erg moeilijk. Kortom: het functioneren in het maatschappelijk leven wordt ernstig belemmerd voor deze patiëntengroep en zijn of haar dierbaren.

Prof. D.H. Linszen, psychiater van het Academisch Medisch Centrum Amsterdam (AMC - De Meren), werkt dagelijks met jonge mensen die lijden aan schizofrenie en andere psychosen. "Voor deze patiënten is het van groot belang te kunnen beschikken over een effectieve behandelmethode. Van internationale collega's weet ik dat het nieuwe geneesmiddel de patiënten actief houdt en er geen aanzienlijke gewichtstoename is. Zij maken zelfs weer toekomstplannen. Emoties worden door de patiënt zelf weer gevoeld en ook zichtbaar voor de ander. Hierdoor wordt het leggen van sociale contacten, het aangaan van relaties en deelnemen aan het arbeidsproces weer mogelijk. Ik moet het natuurlijk nog zien in de praktijk, maar als deze claims kloppen, dan hebben we een doorbraak in de behandeling van schizofrenie."

Belang voor de patiënt en familie
Gijs Francken, voorzitter Anoiksis (Patiëntenvereniging schizofrenie) zegt: "Mensen die (de al bestaande) anti-psychotica gebruikten, hebben vaak last van het dikker worden (met alle gevolgen van dien), sufheid en minder behoefte aan seks. Het schijnt dat met het nieuwe middel minder van deze neveneffecten optreden en dat verbetert het leven en de medicatietrouw van onze achterban. Ik heb in ieder geval door deze verbeteringen hoopvolle verwachtingen voor de toekomst."

Bert Stavenuiter, directeur Ypsilon (de vereniging die meer dan 7.000 familieleden van mensen met schizofrenie of een psychose vertegenwoordigt), toont zich blij met de komst van het nieuwe middel. "Er is altijd een groep patiënten voor wie juist dit middel een uitkomst is. Omdat andere middelen niet aanslaan of omdat ze te veel bijwerkingen geven. Dat staat zijn sociale reïntegratie in de weg. Kan dit middel daar wat aan doen, dan kan iemand zich vrijer bewegen en krijgt hij ook de kans het stigma dat rust op schizofrenie te doorbreken. Ook de familie voelt dat effect: hun emotionele belasting wordt minder zwaar."

Hoe vaak komt schizofrenie voor?
Het aantal mensen met schizofrenie wordt in Nederland uiteenlopend geschat van 1 op de 100 tot 1 op de 400 . Daarin zijn de dak- en thuislozen nog niet meegeteld, dit aantal wordt geschat op ruim 1.200 patiënten .

Vergoedingsstatus
Op dit moment is de procedure gestart met overheden om Abilify (aripiprazole) zo spoedig mogelijk vergoed te krijgen in het Geneesmiddelen Vergoedingssysteem (GVS).


---