Ingezonden persbericht

Nederland niet rijp voor verlaging stemgerechtigde leeftijd

ALMERE, 20040608 -- Almere, 8 juni 2004 - Meer dan tweederde van de Nederlandse bevolking is tegen een verlaging van de stemgerechtigde leeftijd van 18 naar 16 jaar. Dat blijkt uit een landelijk onderzoek van Marktonderzoeksbureau Trendview (www.trendview.nl) uit Almere onder 526 inwoners van Nederland van 18 jaar en ouder.


Weerstand

De grootste terughoudendheid ten aanzien van een verlaging van de stemgerechtigde leeftijd is te zien bij de Tweede Kamerverkiezingen. Driekwart (75%) van de Nederlandse burgers is tegen een verlaging van de stemgerechtigde leeftijd bij deze landelijke verkiezingen. De minste weerstand is te vinden bij een verlaging van de stemgerechtigde leeftijd bij een referendum, alhoewel ook hier nog 62% van de Nederlanders tegen een verlaging is. Ook bij de andere verkiezingen is het enthousiasme voor een verlaging van de stemgerechtigde leeftijd niet groot: bij lokale gemeenteraadsverkiezingen is 63% tegen, bij eventuele Burgemeesterverkiezingen is 68% tegen en bij de Provinciale verkiezingen is 73% tegen een verlaging.


Achterliggende reden

Meer dan de helft van de tegenstanders geeft aan dat jongeren van 16 en 17 jaar nog geen onderbouwde mening hebben en zijn om deze reden tegen een verlaging. De voorstanders van de verlaging van de stemgerechtigde leeftijd geven aan dat jongeren juist goed weten wat ze willen en dat de politieke beslissingen ook op jongeren betrekking hebben.


Burgemeesterreferendum

Vorig jaar heeft het burgemeesterreferendum plaatsgevonden in Zoetermeer. In eerste instantie was het de bedoeling om ook jongeren vanaf 16 jaar te laten stemmen. Na raadpleging van de Gemeentewet bleek dit wettelijk nog niet mogelijk. Als het wel had gekund zou Zoetermeer de eerste gemeente in Nederland zijn geweest die een dergelijke stap had genomen. In een paar Duitse deelstaten, Brazilië, Iran, Nicaragua en Cuba bestaat er al stemrecht voor jongeren vanaf 16 jaar. 



Ingezonden persbericht