VVD



Nieuws

8 jun 2004 - Steun voor VVD-motie: zonder veto of
nettobegrenzer geen Europese Grondwet

De Tweede Kamer heeft de motie-Van Baalen gesteund die de Nederlandse regering oproept om de vermindering van de Nederlandse EU-afdrachten tot een van haar hardste speerpunten in de onderhandelingen over een Europees Grondwettelijk Verdrag te maken.

Of het veto op de meerjarenbegroting van de EU blijft in stand óf Nederland draagt structureel minder af aan de EU. Zo niet, dan stemt Nederland tegen de Europese Grondwet. Nederland draagt nu per hoofd van de bevolking het meeste bij aan de financiën van de Unie. Dat is volstrekt onverteerbaar en niet uit te leggen. Het CDA, dat bij de interpellatie van minister Ben Bot van Buitenlandse Zaken had verklaard geen behoefte aan een uitspraak van de Kamer te hebben, stemde na veel vijven en zessen toch voor de motie.

Europa-woordvoerder Hans van Baalen verklaarde na de stemmingen dat het CDA zijn rechte lijn uit het verleden had verlaten. Niet alleen twijfelt deze partij over het Nederlandse belang op financieel gebied; zij stemt nu ook met GroenLinks mee voor afschaffing van het veto op het buitenlands beleid van Europa. Minister Bot moet zich een eenzaam man voelen nu zijn eigen partij hem zo voor de voeten loopt.

8 juni 2004