Nederlandse Vereniging van journalisten

Antwoord PCM op vragen NVJ

1 juni 2004

In uw E-mail van 18 mei vroeg u om een schriftelijke weergave van onze antwoorden op uw vragen uit uw brief van 23 april, die wij op 4 mei met u bespraken.

Wij volstaan met een zakelijke weergave van hetgeen op 4 mei met u besproken is.

Basisverbreding
Het doel van de beoogde transactie is om het voor PCM mogelijk te maken de geformuleerde strategie uit te voeren. Deze strategie, die onderschreven wordt door de bestaande en toekomstige aandeelhouders, heeft drie ankers:


1. Het verzekeren van verdedigbare en dus leidende marktaandelen op drie terreinen, waar PCM actief is:

- Dagbladen

- Algemene en professionele boeken

- Educatieve boeken
Gegeven de goede marktposities in kranten en algemene boeken zal in eerste instantie groei door acquisities gevonden worden in de sector educatieve- en professionele uitgaven.
Door de groei in deze sectoren ontstaat een evenwichtiger portfolio van activiteiten dat minder grote fluctuatie vertoont ten gevolge van de conjunctuurcyclus, die vooral bij dagbladen hoge pieken en scherpe dalen kent. Dat geeft ook aan minder sterke dagbladen een betere bescherming. Voor deze basisverbreding zijn via Apax onmiddellijk middelen beschikbaar.


2. Het verbreden, verdiepen en vitaliseren van de huidige product/martkcombinaties. Hierbij hebben wij een breed scala aan activiteiten beschreven en in werking. Dat gaat van merkextensies (zie bijvoorbeeld DVD acties VK/NRCH en VK banen op internet) via audiovisuele producties (zie NRCH op AT 5) naar nieuwe krant/bladformules (zie bijv. AD Sportwereld).
Wij noemen uitsluitend al bekende initiatieven om begrijpelijke concurentiële redenen. Indien en waar mogelijk zullen onze titels bij het wegvallen van beperkende wettelijke bepalingen zich oriënteren op aanpalende media.


3. Naast marktleiderschap ook kostleiderschap nastreven en "best in class" worden in marketing en verkoop. Daarvoor worden aanzienlijke investeringen gedaan in ICT systemen; worden niet-kerntaken buiten de onderneming gebracht; wordt samenwerking gezocht op het gebied van drukken en distributie en worden processen zo effectief mogelijk ingericht. Deze strategie samen met een conjunctuurverbetering zal leiden tot een stabieler en veel winstgevender PCM.

Financiering
PCM zal na het verwerven van de meerderheid door Apax conservatief gefinancierd blijven. De balans tussen garantievermogen en schulden zal plusminus 50/50 zijn.
Door PCM zullen leningen opgenomen worden, die voor een belangrijk deel dienen om bestaande schulden af te lossen en preferente aandelen in te kopen. Een deel komt ten goede van de stichtingen.

Titels-Redactionele issues
Het streven van PCM is en blijft een breed spectrum van titels uit te brengen. Dat is verankerd in onze genen en onze statuten.

Ook in de vennootschapsstatuten staat dat redactiestatuten "sacrosanct" zijn.

Voor titels, die niet aan normale rendementseisen voldoen worden in de toekomst - net zoals nu gebruikelijk is - herstelplannen gemaakt, die in het algemeen in drie jaar het geplande resultaat moeten hebben. Uiteraard zijn en worden binnen die termijn van drie jaar meetpunten afgesproken, die de geplande ontwikkeling moeten bevestigen.

Met de nieuwe aandeelhouder is overeengekomen, dat er ten gevolge van de overname geen gevolgen zullen zijn voor het aantal arbeidsplaatsen en de arbeidsvoorwaarden.

De positie van de hoofdredacteuren blijft gelijk aan de huidige situatie.

De hoofdredacteuren en de redactieraden zijn geïnformeerd over de lopende ontwikkelingen. Conform de wet en de afspraken in de redactiestatuten is alleen aan de COR advies gevraagd.

Bestuurlijke zaken
PCM blijft een structuurvennootschap met gemitigeerd regime. Er zal een Raad van Commissarissen aantreden van vijf leden:
- 2 voorgedragen door Apax

- 1 voorgedragen door Stichting Democratie en Media
- 1 voorgedragen door de Centrale Ondernemingsraad
- 1 onafhankelijke voorzitter voorgedragen door de andere leden na consultatie van de Raad van Bestuur.

Evenals in de huidige situatie zijn geen commissarisplaatsen voorzien vanuit andere stichtingen of gremia.

PCM is node akkoord gegaan met een bijzondere positie voor de Volkskrant, Trouw en NRC Handelsblad via een prioriteitsaandeel voor SDM in PCM Holding. Daarnaast krijgen analoog aan de huidige situatie de Stichting Christelijke Pers en de Stichting de Volkskrant een prioriteitsaandeel in de BV Trouw en de Volkskrant BV.

De Centrale Ondernemingsraad zal op hetzelfde niveau functioneren als nu het geval is; het niveau waar Raad van Bestuur, Raad van Commissarissen en aandeelhouders met elkaar communiceren en besluiten nemen.

Ten slotte deel ik u nog mede, dat geen bonussen aan wie ook verstrekt worden ten gevolge van de transactie. Er wordt wel een bescheiden aandelenparticipatie voorzien voor leidinggevende functionarissen en een gratificatieregeling voor de overige medewerkers.