Nederlandse Vereniging van journalisten

Nieuw bestuurslid: Agnes Koerts
Een voorvechter van formaat

Voor velen een bekend gezicht bij de NVJ: freelance journalist Agnes Koerts. Deze maand trad zij aan als nieuw bestuurslid. Ondanks haar actieve rol als NVJ-lid (voortrekkersrol bij CAO-dagblad en nieuw salarisgebouw) liet ze zich - ondanks herhaaldelijk vragen - nooit eerder verleiden tot een plek in het bestuur. Waarom nu wel?

Juist nu is het volgens Koerts belangrijk dat de NVJ een actieve begeleidende rol speelt in de zelfregulering van de journalistiek. Daar wil ze graag aan werken. Ze weet er na acht jaar Raad voor de Journalistiek ook wel het nodige van af. "Tijdens de Persvrijheidsdag op 3 mei werd ook weer stevig tegen de journalistiek aangeschopt. Als we nu niets doen, nemen anderen initiatieven. Er leven in Nederland de wildste ideeën, van pers-geschillencommissies en boetesystemen tot aan wetgeving. Terwijl de samenleving bestaat bij de gratie van de vrijheid van meningsuiting", zegt Koerts. "Ik pleit voor een versteviging van de Raad voor de Journalistiek, een groter budget en meer armslag. Ook kan de NVJ een belangrijke motor zijn voor meer debatten over de journalistiek."
Koerts heeft een brede achtergrond als onderzoeker en adviseur. "Ik ben bijvoorbeeld bestuurslid van het Nederlands Persmuseum. We bewaken de historie van de persvrijheid. Maar we ontwikkelen ook voor jongeren lessen in kritisch lezen en kijken naar de actualiteit zodat zij spelenderwijs ruiken aan het grote belang van de vrijheid van meningsuiting. We maken volop gebruik van de nieuwe media."

Voor freelancers
Koerts is de laatste tien jaar zelfstandig gevestigd als journalist en adviseur. Haar werk staat en stond in veel dagbladen en in uiteenlopende vakmedia, vaak op het gebied van bouwen, wonen en openbaar bestuur. Daarvoor werkte ze in vaste dienst, onder meer als parlementair redacteur bij de Volkskrant en als chef van de redactie economie van Trouw. "In opdracht van de NVJ heb ik net geadviseerd hoe de organisatie de groeiende groep freelancers beter kan bedienen. Daaruit is onder meer de site Freelancersadviesnvj.nl voortgekomen."