Nederlandse Vereniging van journalisten

Kort verslag Verenigingsraad mei 2004

De verenigingsraad (VR) heeft op voordracht van het NVJ-bestuur Thomas Bruning benoemd tot opvolger van algemeen secretaris Hans Verploeg per
1 september 2005. Agnes Koerts heeft alle steun gekregen om de plaats in het bestuur van Christel Witteveen over te nemen en ook de herbenoeming van de bestuursleden Erik van Heeswijk en Mehmet Ülger is door luid applaus bezegeld. Hetzelfde gold voor Kees Schaepman in zijn functie als voorzitter.

Er stonden meer zaken op de agenda van de jaarvergadering van de NVJ-verenigingsraad 2004, 3 mei in de Rode Hoed, zoals het opstarten van debatbureaus in verschillende Nederlandse regio's. Deze zijn opgezet om het negatieve beeld over de media weg te nemen. Niet iedereen ziet het nut van de bureaus, waar lezers / kijkers hun mening over de verslaggeving kunnen geven. Hans Verploeg verklaarde: "Het debat organiseren is broodnodig, als aanvulling op zelfregulering. Er zijn gelukkig al media die het zelf doen."

Wel of niet verplicht
Een volgend belangrijk punt was de Raad voor de Journalistiek. Wel of niet een verplichting tot publicatie van de uitspraak van dat orgaan? Verploeg: "Uit dit vraagstuk zijn we nog lang niet. De Raad is een mooi voorbeeld van hoe we aan zelfregulering doen, maar wat moeten we met de media die geen gevolg geven aan het oordeel? Klachten over media die niet meedoen aan de Raad, niet in ontvangst nemen? We kunnen de Raad sterker maken, maar reguleren we dan niet té scherp?"

Relatie met persvrijheid
Over lang niet alle punten is tijdens de vergadering overeenstemming bereikt. Vele vragen om nadere uitwerking. Opvallend was dat de meeste punten betrekking hadden op zelfregulering en de relatie journalistiek/politiek. Deze onderwerpen kwamen ook de rest van de dag steeds terug. Zij staan immers direct in relatie met het dagthema: persvrijheid.