Ingezonden persbericht


Persbericht 8 juni

'Stem blanco!' campagne met succes afgesloten.

Het Leidse Eurodusnie collectief heeft de afgelopen weken opgeroepen om de komende verkiezingen voor het Europees parlement blanco te stemmen , tegen de EU. Met de oproep tot blanco stemmen heeft Eurodusnie bij heel wat mensen een gevoelige snaar geraakt.

Uit tientallen plaatsen in het land boden de afgelopen weken mensen aan te helpen met de verspreiding van 'Stem tegen de EU, stem blanco! 'posters, flyers en stickers. In slechts enkele weken tijd werden 20.000 posters, 50.000 stickers en 50.000 folders door het land verspreid. In vrijwel alle grote steden maar ook verassend veel kleine plaatsen prijkt inmiddels tussen de posters van politieke partijen de 'Stem blanco!' oproep. Iedere dag bereikten ons vanuit alle uithoeken van het land brieven, emails en telefoontjes van sympathisanten.

Kritiek op de campagne was er ook, met name vanuit politieke partijen. De meest gehoorde kritiek is beantwoord in het de Eurodusnie website verschenen artikel: "Kritiek op blanco stemmen" . Wat men ook van de 'Stem blanco!' campagne mag vinden, tijdens de vele verkiezingsbijeenkomsten waarbij Eurodusnie de afgelopen weken aanwezig was, zorgde ze telkens voor veel discussie en dat kan van de meeste andere bediscussieerde thema's niet gezegd worden.

Terwijl de 'Stem blanco!'campagne talloze reacties ontlokt wordt ze door de media zo goed als genegeerd. Op een enkel interview na toonde de journalistiek nagenoeg interesse voor het enige expliciete anti EU geluid in heel de verkiezingscampagne. Het gevolg hiervan was alleen pro EU stemmen in de berichtgeving te horen waren en hoe dat te rijmen valt met evenwichtige berichtgeving, hoor en wederhoor, ontgaat ons eerlijk gezegd.

Op de 'activistische website' indymedia.nl - waar wel uitvoerig is bericht over onze campagne - verscheen vandaag een peiling van het Autonoom Centrum Amersfoort waaruit we kunnen opmaken dat onder de indymedia.nl bezoekers het blanco stemmen goed is aangeslagen. Eenderde van de geënquêteerden kondigde aan blanco te zullen gaan stemmen.

Hoewel wij vanwege de gebrekkige media aandacht en beperkte middelen die tot ons beschikking stonden op 10 juni geen wonderen verwachten, voorzien wij wel op een duidelijk hoger aantal blanco stemmers dan voorgaande verkiezingen voor het Europarlement, met name in die plaatsen waar de campagne zichtbaar is geweest. Ter vergelijking, bij de verkiezingen voor het Europees Parlement van 1994 stemden landelijk slechts 13.173 ongeldig (0,32 %) en vijf jaar later waren dit er iets meer, 16.356 (0,45%). Va een campagne om blanco te stemmen was beide verkiezingen geen sprake. Wat de uitslag ook mogen zijn, we hopen dat de blanco stem zich na deze verkiezingen verder zal ontwikkelen als uitlaatklep voor de in de parlementaire democratie gedesillusioneerde kiezers. Dit is ons inziens niet alleen beter dan stemmen op 'protestpartijen' die zich binnen korte tijd toch maar laten inkapselen en enkel de illusie in stand houdt dat er wat te kiezen valt. Interessant in dit verband is de nieuwe roman van Nobelprijswinnaar Jose Saramago genaamd 'Essay over de luciditeit', waarin hij voorspelt dat het 'Blanco stemmen' de komende jaren een grote vlucht zal nemen. Toch is het blanco stemmen allerminst een nieuw fenomeen. In het onlangs in Geen Paniek! magazine verschenen artikel "Europese verkiezingen: U komt toch ook?" wordt bijvoorbeeld uit de doeken gedaan hoe het blanco stemmen door burgers wereldwijd wordt gebruikt als ultieme proteststem tegen het gebrek aan echte keuzemogelijkheden. Als het aan ons ligt krijgt Jose Saramago, net als wijzelf, gelijk en zal het aantal blanco stemmen de komende jaren alsmaar toenemen. Achter het uitbrengen van een blanco stem schuilt immers de niet mis te verstane boodschap dat het niet gaat om het ontbreken van 'de juiste' partij, maar dat er iets fundamenteel mis is met een representatieve democratie, waarin politieke partijen steeds meer aan de leiband van het bedrijfsleven lopen , de politieke besluitvorming steeds verder van mensen plaatsvindt en er steeds minder te kiezen valt.

Einde Persbericht

Noten:

De volledige oproep is te lezen op: http://eu2004.eurodusnie.nl/static/stemblanco.shtml Kritiek op blanco stemmen: http://eurodusnie.nl/2004/05/1176.shtml Peiling Autonoom Centrum Amersfoort http://www.indymedia.nl/nl/2004/06/19543.shtml Van het totaal aantal uitgebrachte stemmen (geldige plus ongeldige) http://eu2004.eurodusnie.nl/2004/06/1198.shtml http://www.groene.nl/2004/0416/rz_saramago.html

Eurodusnie
Postbus 2228
2301 CE Leiden
info@eurodusnie.nl
http://eu2004.eurodusnie.nl
Meer informatie: 0715173019 / 0652408960 / 0630945317