Gemeente Haarlem


7 juni 2004
sector Stadsbeheer
Myrna Wiggers, communicatieadviseur
mwiggers@haarlem.nl
023-5114902
154/2004

Gemeente Haarlem, college van burgemeester en wethouders

Persbericht


Wethouder Berny Martini opent speelplein aan het Joegoslaviëpad

Woensdag 9 juni 2004 wordt de nieuw ingerichte speelplaats, op de hoek van het Joegoslaviëpad en de Polenstraat, officieel in gebruik genomen. Het Joegoslaviëpad is een van de speelplaatsen die binnen het Haarlemse Speelruimteplan in Europawijk gerealiseerd is. Een plein dat naast het gebruik als speelplaats ook de functie van een ontmoetingsplaats heeft, voor kinderen, ouders en buurtbewoners.
Deze opening wordt gecombineerd met de Nationale Straatspeeldag, die van 13.00 uur tot 16.00 uur plaatsvindt op de Frankrijklaan.

De herinrichting van de speelplaats op de hoek Joegoslaviëpad en Polenstraat is een gezamenlijk project van de wijkraad Europawijk, betrokken bewoners, de beroepskrachten van de Stadsdeelorganisatie Stichting Radius, woningbouwcorporatie Pré Wonen en de sector/afdeling SB/BOR van de gemeente Haarlem.
Het project maakt deel uit van het Speelruimteplan Haarlem. Europawijk is de eerste wijk in Schalkijk waar de speelvoorzieningen volgens de uitgangspunten van het speelruimteplan worden aangepast aan de grote en samenstelling van de doelgroep kinderen/jongeren en de gewenste speelwaarde. Naast deze locatie zijn recentelijk de speelplaatsen in de Venkel-, Kopenhagen-, Dublin-, Londen- en Wenenstraat, Ankaraplantsoen, Goede Herderpad en Nederlandlaan aangepast.
Het ontwerp voor de nieuwe speelplaats is in opdracht van de gemeente Haarlem gerealiseerd.

Straatspeeldag
Op woensdag 9 juni 2004 is het weer feest op straat. Dan wordt de jaarlijkse Nationale Straatspeeldag gehouden. Op de Straatspeeldag sluiten ouders in het hele land straten af voor het verkeer, zodat hun kinderen er tenminste één keer per jaar veilig buiten kunnen spelen. De Nationale Straatspeeldag is een initiatief van de Verenigde Verkeers Veiligheids Organisatie 3VO. Deze organisatie zet zich in voor veilig, kindvriendelijk verkeer en wil de bewegingsvrijheid van kinderen in de woonomgeving vergroten.

Op de Nationale Straatspeeldag van 3VO gaan meer dan 2.000 straten een ochtend of middag dicht voor het verkeer. Voor veel kinderen is dat een unieke ervaring: voor één keer krijgen zij alle ruimte om midden op straat te spelen. Maar behalve een grandioos feest is de Straatspeeldag vooral ook een actiedag voor veilig, kindvriendelijk verkeer. Op de Straatspeeldag nodigen de deelnemende groepen een vertegenwoordiger van de gemeente uit om zich persoonlijk van de problemen op de hoogte te stellen. Uiteindelijk doel is dat de buurt zo veilig wordt dat kinderen er elke dag veilig buiten kunnen spelen. In het hele land doen naar verwachting 1.400 buurtgroepen en scholen aan de Straatspeeldag mee.


Noot voor de pers

U bent van harte welkom om deze feestelijke, officiële opening van het speelplein bij te wonen. Deze vindt plaats op woensdag 9 juni om 14.30 uur op de hoek van het Joegoslaviëpad en de Polenstraat in Haarlem.


---- --