Ingezonden persbericht



- PERSBERICHT -

Atos KPMG Consulting maakt resultaten IT Trends Onderzoek 2004-2005 bekend

IT-innovatie in het bedrijfsleven neemt toe, overheid blijft achter

De Meern, 8 juni 2004 - Grote en middelgrote ondernemingen in Nederland geven aan het komende jaar weer te zullen investeren in informatietechnologie. Enkele IT-trends springen er daarbij uit. Zo staan business intelligence, - wederom - beveiliging en outsourcing hoog op de managementagenda's. Banken en verzekeraars geven aan dat naast outsourcing ook global sourcing een belangrijk onderwerp voor hen is. De overheid daarentegen houdt de hand op de knip, zij investeert niet of nauwelijks in innovatieve IT-toepassingen. Dit blijkt uit het jaarlijkse IT Trends Onderzoek van Atos KPMG Consulting, waarvan de tiende editie in augustus in boekvorm - 'Trends in IT 2004-2005' - verschijnt. Het IT Trends Institute, dat het onderzoek heeft uitgevoerd, signaleert verder een zeer sterke groei van gebruik van Webservices en XML.

Uit het onderzoek van het IT Trends Institute blijkt dat in 2004 een opleving in IT-investeringen is te verwachten. Barry Derksen, research manager van het IT Trends Institute van Atos KPMG Consulting: "Na een tijd van overdreven optimisme volgde een periode van overdreven pessimisme. Het laatste jaar blijkt het realisme de boventoon te voeren. IT-investeringen worden realistischer ingeschat. Er is meer aandacht voor de inpassing in organisaties en beveiliging blijkt nog steeds een belangrijk onderwerp te zijn. Met name de telecommunicatiesector en handelsorganisaties blijken bereid om te investeren in IT-innovatie."

Beveiliging
Veel van de IT-investeringen in 2004 en 2005 gaan naar beveiliging, dat net als vorig jaar boven aan de managementagenda staat. Net als in 2002 en 2003 geeft het bedrijfsleven prioriteit aan de beveiliging van met name internetapplicaties en elektronische netwerken. Steeds meer bedrijven stellen hun netwerken via een on-line verbinding open voor leveranciers en klanten. Om de continuïteit en integriteit van de bedrijfsvoering te waarborgen en risico's van fraude, hacking, virussen en spionage te beperken, besteden nog steeds veel ondernemingen een groot deel van hun IT-budget aan de beveiliging van primaire processen.

"Hoewel de internethype achter de rug is, blijven ondernemingen investeren in het in- en extern online beschikbaar maken van functionaliteiten in hun organisatie. Daarbij wordt vooral gebruikgemaakt van Webservices, XML (eXtended Markup Language) en XBRL (eXtended Business Reporting Language)", constateert Derksen. "Deze technologieën maken 'plug & play'-automatisering mogelijk en zo begint een stadium waarbij standaardpakketten niet meer de boventoon voeren, maar digitalisering van binnenuit de organisatie leidt tot hogere flexibiliteit en kwaliteit in de primaire bedrijfsprocessen."

Overheid blijft achter
Waar het bedrijfsleven weer investeert in IT, blijft de overheid fors achter. Uit het IT Trends Institute-onderzoek blijkt dat de IT-wereld geen enorme investeringen vanuit de centrale en lokale overheid hoeft te verwachten in 2004. De overheid zet een rem op innovatie door de budgetten voor nieuwe technologie flink te verlagen. Ook de bestaande rekencentra van de overheid hoeven niet te rekenen op een verhoging van de budgetten, zo blijkt uit het onderzoek.

Werkplekbeheer
Bezuiniging op de kosten van werkplekken blijkt een trend waarbij ondernemingen de smaak te pakken hebben. Het terugdringen van de 'Total Cost of Ownership' van IT-toepassingen blijkt een onverminderd actueel onderwerp. Net als in 2002 en 2003 zien ondernemingen hier nog steeds ruimte voor besparing. Vooral banken, verzekeraars en telecomorganisaties nemen hier het voortouw. Hierbij blijken concepten als Next Generation Desktop - 'meer voor minder' - goed aan te slaan. Dit concept voorziet in het toepassen van standaard hard- en softwareoplossingen binnen organisaties, die bovendien eenvoudig zijn te upgraden ingeval zich innovatieve ontwikkelingen voordoen binnen de organisatie, de markt of in applicaties. Daarbij is het concept gegarandeerd kostenbesparend op werkplekbeheer, soms tot wel veertig procent.

Concurrentie voor Microsoft
De opkomst van .Net en J2EE is een structurele trend. Deze programmeertalen maken het mogelijk om de in 1999 ingezette e-business trend verder door te zetten tot operationele en functionele business applicaties die de primaire processen ondersteunen. De strijd tussen .Net en J2EE lijkt nog niet beslecht. Microsoft (.Net) loopt minimaal achter qua mate van toepassing in Nederland ten opzichte van J2EE. .Net wordt door 20,3% van de Nederlandse organisaties gebruikt, terwijl 20,5% voor J2EE heeft gekozen. Ook de geraamde terugverdientijd loopt gelijk op.

Terugverdientijd IT-investeringen
Het IT Trends Institute heeft in haar onderzoek tevens aangegeven wat de terugverdientijd is van de beschreven en onderzochte trends, alsmede de belangrijkste redenen om te investeren in IT. De terugverdientijd ligt gemiddeld rond de drie jaar. Alleen de terugverdientijd van ERP-systemen - bedrijfskritische IT-systemen - ligt daar gemiddeld ver boven met 4,2 jaar. De belangrijkste redenen om te investeren in informatietechnologie zijn het verhogen van de flexibiliteit binnen ondernemingen, het verhogen van de efficiency. Andere redenen om te investeren in nieuwe IT-oplossingen zijn verhoging van de kwaliteit van de bedrijfsvoering en het behalen van concurrentievoordeel.

Wat wel en wat - nog - niet?
De deelnemers aan het onderzoek is ook gevraagd aan te geven welke trends het niet gaan halen. 83 Procent van de ondervraagden reageerde op deze vraag. Ze geven aan dat ze - nog - niet veel zien in Open Source, mobiel internet en Voice over IP (VoIP). Ondanks de potentiële kostenbesparing blijkt VoIP nog niet te kunnen rekenen op veel enthousiasme. Slechts 5% van de Nederlandse organisaties past VoIP toe, 4% verwacht dit jaar VoIP operationeel te krijgen. Ruim 50% ziet vooralsnog geen toegevoegde waarde in deze technologie.

Daarentegen verwachten de ondervraagden veel van XML (de communicatietaal tussen applicaties), W-Lan (draadloze netwerken, gebaseerd op radiofrequenties, geschikt tot een afstand van circa 30 kilometer: reeds gebruikt door Ziekenhuis Deventer en in testvorm binnen enkele Nederlandse gemeenten), outsourcing (het geheel of gedeeltelijk uitbesteden van informatietechnologie aan gespecialiseerde dienstverleners) en global sourcing (het overbrengen van IT-werkzaamheden naar het buitenland). Met name banken en verzekeraars gaan bijna 10% meer investeren in het wereldwijd sourcen van hun IT- activiteiten, zo blijkt uit het onderzoek van het IT Trends Institute. Na de recente aankondiging van ABN Amro dat ze een deel van hun IT-activiteiten overhevelen naar andere landen, zullen meer banken en verzekeraars hun IT gaan outsourcen.

Het boek Trends in IT 2003-2004 is voor E 31,50 (excl. BTW) in de boekhandel verkrijgbaar (ISBN: 9044006886, uitgeverij Ten Hagen Stam). Het boek Trends in IT 2004-2005 wordt in augustus/september beschikbaar gesteld.

Voor meer informatie over het IT Trends Institute: www.ittrendsinstitute.nl

Over Atos KPMG Consulting
Atos KPMG Consulting is een befaamde, internationale business consultancy die actief is in zeer uiteenlopende industrieën en voor overheden. De ruim 850 consultants van Atos KPMG Consulting wijzen klanten de weg bij het oplossen van de complexe en multidisciplinaire organisatievraagstukken die voortkomen uit de voortdurende verandering van de markten waarin zij opereren. Daarbij kan het gaan om het ontwikkelen of implementeren van een business- of IT-strategie, begeleiding van medewerkers bij transities of het opzetten van samenwerkingsverbanden. Atos KPMG Consulting maakt deel uit van Atos Origin. Deze toonaangevende internationale IT-dienstverlener stelt klanten in staat visie om te zetten in resultaten door toepassing van strategische advisering, systeemintegratie en managed operations. Atos Origin genereert jaarlijks een omzet van meer dan 5 miljard euro. Het bedrijf is wereldwijd actief voor top-500 ondernemingen in meer dan dertig landen. Er werken ruim 47.000 mensen, van wie circa 9.000 in Nederland. Voor meer informatie kunt u de website van Atos KPMG Consulting bezoeken: www.atoskpmgconsulting.nl


- EINDE PERSBERICHT -

Voor meer informatie (