Ingezonden persbericht


Persbericht Nederlands Film Festival

Utrecht, 9 juni 2004

In the Picture tijdens het Nederlands Film Festival: Paul Verhoeven, Nico Crama en Jeugdsterren

Het 24e Nederlands Film Festival besteedt bijzondere aandacht aan het werk van regisseur Paul Verhoeven, filmmaker Nico Crama en aan jeugdsterren.

IN THE PICTURE PAUL VERHOEVEN
Paul Verhoeven ontving op 1 juni jongstleden de Bert Haanstra Oeuvreprijs voor de vele succesvolle en soms ook omstreden films die hij tot nu toe maakte. Aanleiding voor het festival om hem te vragen een deel van zijn werk te presenteren. De regisseur selecteerde zelf internationale kaskrakers als ROBOCOP (1987), BASIC INSTINCT (1992) en STARSHIP TROOPERS (1997), maar ook werk van nationale bodem zoals SPETTERS (1980) en DE VIERDE MAN (1983). Tijdens een In The Picture-gesprek zal Paul Verhoeven over zijn internationale carrière vertellen.

IN THE PICTURE NICO CRAMA
Het festival eert Nico Crama met een terugblik op zijn vijftigjarige carrière als producent en regisseur van merendeels korte films. Te zien zijn onder meer het door Crama geproduceerde DE WORSTELAAR (1971) van Paul Verhoeven en IT'S ME van Frans Zwartjes (1976). Ook de voor een Oscar genomineerde animatiefilms OH MY DARLING (1978) van Börge Ring en 3 MISSES (1998) van Paul Driessen worden vertoond. In november 2004 vervolgt het Holland Animation Film Festival het retrospectief met een selectie uit de veertig animatiefilms die Crama produceerde. De terugblik wordt georganiseerd in samenwerking met het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, dat de archieven van Crama beheert.

IN THE PICTURE JEUGDSTERREN
In veel recente en op stapel staande Nederlandse speelfilms spelen kinderen de hoofdrol. Quinten Schram (PIETJE BELL), Yannick van de Velde (IN ORANJE), Liv Stig (POLLEKE), Janieck (PLUK VAN DE PETTEFLET), Jasper Oldenhof (ERIC OF HET KLEIN INSECTENBOEK), Joep Truyen (LEPEL) en anderen vormen de huidige generatie jeugdacteurs. Het festival presenteert op zondag 26 september een speciaal programma met vertoningen, interviews, ontmoetingen en een Talkshow Jr. rondom deze jeugdige sterren, en ook rondom jeugdacteurs uit eerdere jaren zoals Danny de Munk en Olivier Tuinier.

Het 24e Nederlands Film Festival vindt plaats van 22 september tot en met 1 oktober 2004 in Utrecht.

Einde persbericht

www.filmfestival.nl